Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lap­si­li­sät ovat hy­vin­voin­ti­val­tion uni­ver­saa­li oikeus

Kalevan sivuilla on jälleen kerran nostettu tapetille keskustelu lapsilisistä. Miksi maksetaan lapsilisiä rikkaille, jotka käyttävät ne vaikkapa osakesalkkuihin tai luksukseen? Toisaalta, vuonna 1994 sitä ruvettiin laskemaan toimeentulotukea saavien kohdalla tukia alentavana tulona. Leikkautuuko lapsilisä siis periaatteessa pois ei niin rikkailta?

Vaikka lapsilisäasia on monimutkainen ja vauraitten tuet vaikuttavat turhilta, moni ei tule ajatelleeksi miksi sitä on jaettu tasapuolisesti kaikkiin tuloluokkiin.

Jos siirrymme tarveharkintaan pohjautuvaan järjestelmään tukien suhteen, mitä se tarkoittaa? Tällä periaatteella kouluissa eriytettäisiin ne, joilla on varaa kouluruokaan ja ne, jotka sitten saisivat sen ilmaiseksi; rikkaat joutuisivat maksamaan myös koulutuksesta, yliopisto-opetuksesta ja terveydenhuollosta. Toki monet käyttävätkin yksityisiä, kovahintaisia palveluja.

"Jos siirrymme tarveharkintaan pohjautuvaan järjestelmään tukien suhteen, mitä se tarkoittaa?"

On tärkeätä kuitenkin, että tiedostetaan lapsilisien olevan ns.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.