Pääkirjoitus

Läp­pä­ri, tab­let­ti vai äly­kän­nyk­kä

Tietokone on lukiolaiselle välttämätön vempain. Sähköiset yo-kokeet lisäävät painetta laitteen hankintaan. Epätietoisuutta on lähinnä siitä, kumpi päätteen maksaa, opiskelija vai koulu.

Tieto- ja viestintätekniikan laitteiden hankinta puhuttaa kouluja. Aihe on ajankohtainen varsinkin lukioissa, sillä kahden vuoden kuluttua siirrytään vaiheittain sähköisiin ylioppilaskokeisiin. Viimeistään silloin on oltava tiedossa, käytetäänkö yo-kokeissa oppilaiden omia tai koulun laitteita vai molempia rinnakkain. Parasta olisi toimia hyvissä ajoin.

Samalla on ratkaistava kysymys siitä, onko tietokone lukiossa oppikirjaan ja laskimeen verrattava koulutarvike, jonka opiskelija kustantaa itse. Peruskoulusta poiketen lukio ei ole täysin maksuton, vaikka lukukausimaksut poistettiin aikoja sitten.

Opetushallituksesta ei tähän hätään ole paljon apua: asiaan ei ole selkeää kantaa. Lukioiden tietokonehankintoihin kaivattaisiin kuitenkin juuri nyt kipeästi evästystä. Kunnat toimivat itsenäisesti resurssiensa mukaan. Kustannusten lisäksi kyse on opiskelijoiden oikeusturvasta, sillä sähköinen yo-koe on kaikille samanlainen.

Takavuosina peruskoulussa pohdittiin, pitääkö oppilaan ostaa sukset liikuntatunnille. Tuolloin asiaa tulkittiin niin, että maksuttomassa peruskoulussa koulutarvikkeet tulevat koulun puolesta. Kouluretkistä on käyty samanlaista rajanvetoa.

Tietokonetta hankkivat lukiolaiset tarvitsevat opastusta siitä, mitä koneelta, ohjelmistolta ja sovelluksilta vaaditaan, jotta ne ovat sopivat yo-kokeeseen. Onko hankittava uudet koneet vai pärjätäänkö vanhoilla? Avoinna olevia kysymyksiä on enemmän kuin valmiita vastauksia.

Kuntaliitto on selvittänyt lukioiden valmiuksia sähköiseen yo-kokeeseen. Kolmannes kunnista on jo hankkinut lukio-opiskelijoille henkilökohtaisia tietokoneita. Vain alle kymmenes kunnista kuitenkin edellyttää, että opiskelijoiden on hankittava opetuksessa käytettävät tietokoneet ja tabletit itse.

Oulussa lukiolaisia on ohjeistettu hankkimaan tietokoneet. Kyseessä on suositus, mutta ei velvoite. Käytännössä lukio-opiskelussa tarvitaan päätelaitetta oli maksajana opiskelija tai koulu. Omien tietokoneiden käyttö lukioissa on varsin yleistä. Se on yhtä tavallista kuin omilla suksilla sujuttelu liikuntatunnilla ennen vanhaan.

Tärkeää on, että sähköinen yo-koe ei vinouta tietotekniikan hankintaa. Teknisissä ratkaisuissa on otettava huomioon nuorison käyttötavat. Pöytäkoneet ja kannettavat alkavat olla jo olla vanhanaikaisia, kun nuoriso kaivaa laukustaan älykännykät ja tabletit.


Tietotekniikan hyödyntämisessä vallitsee suuri harha. Suomalaiskoulut eivät ole etulinjassa tieto- ja viestintätekniikan käytössä. EU-komission tekemä laaja tutkimus paljastaa, että tietoliikenneyhteydet, oppimisalustat ja datatykit ovat hyvää tasoa. Sen sijaan työasemien, kannettavien ja tablettien määrässä Suomi on hädin tuskin keskitasoa.

Oppilaiden mahdollisuus käyttää tietotekniikkaa oppitunneilla on jopa EU:n keskitasoa alhaisempi. Suomalaisnuoret käyttävät tietotekniikkaa vapaa-ajalla eli he oppivat asioita omin päin. On huolestuttavaa, että koulu ei tietotekniikassa pysty antamaan tämän parempia valmiuksia.