Lapissa palaa maastoa So­dan­ky­läs­sä, Ter­vo­las­sa ja Simossa – Lapin pe­las­tus­lai­tos vetoaa kan­sa­lai­siin, jotta maas­to­pa­lo­va­roi­tus otet­tai­siin to­sis­saan

Sammutustyöt jatkuvat kaikilla kolmella palopaikalla ainakin yömyöhään tai yön yli.

Pelastushelikopteri Aslak työssä palopaikalla turvetuotantoalueella Sodankylän Lismanaavalla.
Pelastushelikopteri Aslak työssä palopaikalla turvetuotantoalueella Sodankylän Lismanaavalla.
Kuva: Elina Melamies

Lapin pelastuslaitos sammuttaa parhaillaan kolmea eri maastopaloa Lapissa turvetuotantoalueilla.

Sodankylän Lismanaavan turvetuotantoalueella ovat käynnissä ison tulipalon sammutustyöt. Pelastuslaitoksen mukaan tuuli haittaa sammutustöitä. Palosta leviää savunhajua Rovaniemelle saakka.

Palo levisi tiistai-iltapäivänä turveaumasta kovalla tuulella nopeasti tuotantoalueen etelärajalle satojen metrien päähän. Palo on syttynyt kahdessa aumassa.

Turvetuotantoalue kuuluu Turveruukki Oy:lle. Alue sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta.

Lapin pelastuslaitos sai ilmoituksen savuhavainnoista tiistaina iltapäivällä neljän aikaan. Palosta tuli ilmoituksia sekä metsäpalojen valvontakoneesta että yksityisiltä ihmisiltä. Tehtävään on hälytetty yksiköitä Sodankylästä, Pelkosenniemeltä, Saarenkylästä, Pyhätunturilta.

Simossa Lumiaavalla on käynnissä aumapalon sammutus. Palorintama on useamman kymmenen metrin levyinen.

Tervolan Reutuaavalla palo uhkaa levitä peltoaukealta metsään, ja pelastuslaitos on paikalla rajaamassa paloa. Paikalla palaa noin muutaman kymmenen metrin levyinen rintama.

Kaikilla palopaikoilla on paikalla myös alueen yrittäjä. Palojen syttymissyistä ei vielä ole tietoa.

Sammutustyöt jatkuvat kaikilla kolmella palopaikalla ainakin yömyöhään tai yön yli.

Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Ari Soppela kertoo, että kaikki tiistaiset maastopalot havaittiin lentotähystyskoneista, joista on viime aikoina ollut suuresti hyötyä.

Lapin pelastuslaitos vetoaa Facebook-päivityksessään maastossa liikkuviin kansalaisiin, turvetuotantoalueen yrittäjiin ja metsätyökoneyrittäjiin, että maaston tämänhetkinen suuri syttymisriski huomioitaisiin. Kova tuuli aiheuttaa lisäksi tavallista suuremman palon leviämisvaaran.

– Ihmiset saattavat myös ajatella, että kylmä sää vähentäisi metsäpalon riskiä, mutta näin ei ole. Päinvastoin kova tuuli aiheuttaa ongelmia, Soppela korostaa.

Juttua päivitetty kello 21.47: päivitetty tarkempaa tietoa kaikista kolmesta Lapin maastopalosta.

Juttua päivitetty kello 22.26: lisätty kuva palopaikalta Sodankylästä.