Län­si-Poh­jan lää­kä­rit jy­räh­tä­vät: Asiaton lii­ken­ne rajalla lo­pe­tet­ta­va

Viimeisen viikon aikana on lisääntynyt ilmiö, jossa raja pyritään ylittämään ilman asiallista syytä erilaisiin perusoikeuksiin vedoten.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila vetoaa väestöön asiattoman rajankäynnin kitkemiseksi.
Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila vetoaa väestöön asiattoman rajankäynnin kitkemiseksi.
Kuva: Henripekka Kallio

Lapin länsirajan yli pyritään yhä useammin ilman asiallista syytä erilaisiin perusoikeuksiin vedoten. Ilmiö on lisääntynyt viimeisen viikon aikana, kertovat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila ja Tornion kaupungin johtava lääkäri Pertti Sakaranaho tiedotteessa. 

Lääkäri vaativat lopettamaan asiattoman liikenteen Suomen ja Ruotsin rajalla.

– Valtioneuvoston ohjeiden mukaisesti länsirajan ylittäminen edellyttää asianmukaista todistusta ja täytyy perustua välttämättömään työssäkäyntiin, lääkärit muistuttavat tiedotteessa.

Länsi-Suomen merivartiostosta kerrotaan, että Tornion rajanylityspaikalla on ollut joitakin tapauksia, joissa muiden syiden ohella on vedottu oikeuteen poistua maasta.

– Lähtökohtaisestihan jokainen voi poistua maasta, jos poistumisen edellytykset ovat kunnossa, yleisjohtaja Timo Tuomi Länsi-Suomen merivartiosta sanoo.

– Liikkumisvapaus ei kuitenkaan näissä olosuhteissa saa vaarantaa toisen ihmisyksilön henkeä ja terveyttä, jotka niin ikään ovat vapauden ohella perus- ja ihmisoikeuksia.

Taskilan ja Sakaranahon mukaan tartuntatautiviranomaiset joutuvat aloittamaan rajavartioston pyynnöstä epäasiallisten rajanylittäjien osalta tartuntatautilainmukaiset selvittelyt siitä, täyttyvätkö lain mukaiset karanteeniin asettamiskriteerit.

– Tällainen toiminta tulee viivästyttämään rajan yli tapahtuvaa liikennettä niiden henkilöiden osalta, joilla ei ole asianmukaista todistusta.

Lääkärit sanovat asiattomien rajanylitysten vaatiman lisääntyvän huomion vievän voimavaroja epidemian rajoittamistyöstä ja tartuntaketjujen selvittämisestä. 

– Vetoamme alueen väestöön tämän asiattoman rajankäynnin kitkemiseksi, jotta tartuntatautiviranomaiset ja terveydenhuolto voivat keskittyä epidemian rajoittamistoimiin täysipainoisesti.