Kaupunginjohtaja: Seit­se­män kiin­nos­ta­vaa nimeä kertoo, ovatko he ha­ke­mas­sa

Jääkiekko: Oulun alueen ju­nio­ri­jouk­kueet pe­laa­maan taas omien lo­go­jen­sa alle

Teatteri: Kau­ris­mäen klas­sik­ko en­si-il­las­sa Oulussa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tilaajille

Lännen Media haas­tat­te­li kol­mas­osaa Suomen ko­vim­man van­ki­lan var­ti­jois­ta, ja lähes jo­kai­nen koki vä­ki­val­lan uhan kes­kel­lä samoin – "Tur­val­li­suu­des­tam­me ei vä­li­te­tä"

Vajaan puolentoista vuoden aikana 17 vanginvartijaa on joutunut sellaisten pahoinpitelyjen kohteeksi, joissa tekoihin kytkeytyy järjestäytynyt rikollisuus. Riihimäen vankilan vartijoista uhreiksi on joutunut lähes joka kymmenes. Vartijat esittävät vakavia väitteitä Rikosseuraamuslaitoksen toiminnasta. Heidän mielestään organisaatio on haluton panemaan vartijoihin kohdistuvaa väkivaltaa kuriin. He näkevät, että jos järjestäytynyttä rikollisuutta ei kyetä torjumaan vankiloissa, se vahvistuu myös niiden ulkopuolella. Vastuussa oleva johto kiistää väitteet ja kertoo ottavansa väkivallan uhan vakavasti.

Vuoden ja kolmen kuukauden aikana 17 vanginvartijaa on joutunut väkivallan kohteeksi Suomessa. Viimeisin hyökkäys tapahtui tiistaina.

Kahdeksan väkivallan kohteeksi joutuneista vartijoista työskentelee Suomen kovimmassa vankilassa Riihimäellä.

Lännen Median tietojen mukaan kaikkiin näihin pahoinpitelyihin kytkeytyy järjestäytynyt rikollisuus, tarkemmin liivijengit.

Viranomaisiin kohdistuva systemaattinen väkivalta on poikkeuksellista, joten LM kysyi vanginvartijoilta, mitä laitoksessa tapahtuu. Juttuun on haastateltu 32:ta Riihimäen vankilan vartijaa, mikä on noin kolmasosa kyseisen laitoksen valvontahenkilökunnasta.

Lue myös: Ri­kos­seu­raa­mus­lai­tok­sen ja Rii­hi­mäen van­ki­lan joh­ta­jat kiis­tä­vät vä­lin­pi­tä­mät­tö­myy­den tur­val­li­suus­toi­mis­sa – Pää­joh­ta­ja: "Van­ki­la­tur­val­li­suus on hyvällä ta­sol­la

Toimitus ei kerro haastateltavien nimiä turvallisuussyistä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.