Lämmin sää toi mu­ka­naan mas­soit­tain kuo­riu­tu­neet ve­ren­hi­moi­set mä­kä­räi­set – kerro vink­ki­si pu­re­mil­ta suo­jau­tu­mi­seen

Suurien massojen kuoriutuminen alkukesästä ei välttämättä tarkoita sitä, että kesän mäkäräkausi olisi nyt tässä.

Hellepäivät toivat mukanaan vitsauksen, sillä lämpö sai mäkärät kuoriutumaan runsain mitoin.
Hellepäivät toivat mukanaan vitsauksen, sillä lämpö sai mäkärät kuoriutumaan runsain mitoin.
Kuva: Pekka Aho

Moni on saattanut alkukesän lämpiminä päivinä ulkoillessaan huomata, että verenhimoisia mäkäräisiä on ollut liikkeellä sankoin joukoin. Havaintoja pienistä purevista ja lentävistä hyönteisistä on tehty muun muassa Oulun kaupunkialueelta. 

Kainuun ely-keskuksen ympäristöasiantuntija, hyönteistutkija Reima Leinonen vahvistaa, että liikkeellä on nyt paljon mäkäriä. Lämmin sää on saanut hyönteiset kuoriutumaan massoittain. 

– Kun kevätkesään tulee hellejakso, niin mäkärät kuoriutuvat valtavina massoina, Leinonen kertoo. 

Leinosen mukaan Suomessa on kymmeniä eri mäkärälajeja, joista osa on aikaisia lajeja ja osa kuoriutuu lähempänä loppukesää ja syksyä. Suurien massojen kuoriutuminen alkukesästä ei siis välttämättä tarkoita sitä, että kesän mäkäräkausi olisi nyt tässä. 

– Kesän alkupuolella on tavallisesti hyttysiä, keskikesällä mäkäriä ja polttiaiset tulevat sitten hieman myöhemmin. Pohjoisessa eli Lapissa nämä ovat enemmän samaan aikaan, jolloin puhutaan räkkäajasta.

Mäkärät viihtyvät virtaavan veden äärellä ja tarvitsevat sitä lisääntymiseen, mutta hyönteiset voivat lentää aterian perässä kauemmaksikin. Leinosen mukaan mäkärille kelpaavat esimerkiksi kaupunkialueella olevat ojat.

– Ne myös voivat tuulen mukana siirtyä kaupunkiin ja onhan niillä myös siivet, Leinonen muistuttaa. 

Ainoastaan naaraspuoliset mäkäräiset ovat veriaterian perässä. Sisälle joutuessaan mäkäristä ei ole samanlaista harmia kuin korvanjuuressa inisevästä hyttysestä.

– Mäkärä myös eroaa hyttysestä siinä, että sisällä mäkärät eivät etsi ateriaa. Ne vain liimautuvat ikkunaan, Leinonen kertoo. 

Mäkärä erittää purressaan veren hyytymistä estävää ainetta. Aineen vuoksi puremakohtaan kehittyy kutiava paukama, mikä saattaa pysyä paikallaan jopa viikkoja. Paukamia ei tulisi raapia, sillä ne voivat tulehtua. Herkimmille mäkäränpuremat voivat aiheuttaa niin sanotun mäkäräkuumeen. 

Mutta miten mäkäräisiltä voisi suojautua? Leinosen mukaan paras keino on suojautua vaatteilla ja verkollisella hatulla niin, etteivät mäkäräiset pääse syömään. 

– Sanotaan, että myös jotkut myrkyt tehoavat, Leinonen toteaa. 

Hyttysiltä suojautuessa kehotetaan usein pukeutumaan vaaleisiin vaatteisiin. Sama keino pätee myös mäkäräisiltä suojautumiseen. 

Miten sinä suojaudut mäkäräisten puremilta? Entä miten selviät kutiavien puremien kanssa? Kerro parhaat vinkkisi jutun kommenttikentässä.