Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Lai­vo­jen au­to­maa­tio­rat­kai­su­ja tekevä ou­lu­lai­nen Na­vi­dium teki jät­ti­kau­pat Saksaan

Oululainen Navidium teki kymmenien miljoonien arvoiset kaupat saksalaisen laivaoperaattorin kanssa.

Yrityksen johto palasi vastikään meriteollisuuden suurilta SMM-messuilta Hampurista 50 miljoonan euron toimeksiannon kanssa.
Yrityksen johto palasi vastikään meriteollisuuden suurilta SMM-messuilta Hampurista 50 miljoonan euron toimeksiannon kanssa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oululainen Navidium Oyj on tehnyt meriteknologiallaan miljoonakaupat. Yrityksen johto palasi vastikään meriteollisuuden suurilta SMM-messuilta Hampurista 50 miljoonan euron toimeksiannon kanssa.

Navidium tuottaa automaatioratkaisuja laivoja varten.

Asiakas on maailmanlaajuisesti toimiva saksalainen laivaoperaattori Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

– He palvelevat tällä hetkellä vähän yli tuhatta laivaa, kertoo Navidiumin toimitusjohtaja Arto Koistinen.

Kohteet ovat etupäässä rahtilaivoja ja öljytankkereita. Kyse on viiden vuoden kokonaispalvelusopimuksesta. Koistisen mukaan operaatiot keskittyvät Intian ja Singaporen alueelle.

Automatisointi säästää sekä rahaa, aikaa että ympäristöä. Ohjelmien avulla arvioidaan olosuhteita, kuten tuulta ja merivirtoja, sekä optimoidaan reittiä.

Lisäksi seurataan laivan sisäisiä toimintoja ja mahdollisia ongelmia. Kun syyt ja seuraukset on analysoitu, ohjelmat antavat neuvoja miehistölle.

Navidiumin toiminta nousee toimeksiannon myötä uudelle tasolle. Liikevaihto on ollut tähän asti noin puoli miljoonaa, mutta jo ensi vuonna tähdätään noin 10 miljoonaan.

– Meriteollisuudessa uusien ratkaisujen merkitys vain kasvaa. Ihmisten ja virheiden määrä vähenee. Lopullinen tavoite on se, että me automatisoimme kaiken tiedonkeruun laivasta, ennakoi rahoitusjohtaja Janne Tolonen.