Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lai­te­rik­ko vii­len­si Oulun kau­ko­läm­pö­asiak­kai­den koteja, va­ra­läm­pö­kes­kuk­set otettu käyt­töön

Oulun Energian kaukolämmön tuotannossa tapahtunut laiterikko aiheutti notkahduksen kaukolämmön toimituksessa laajalla alueella etenkin Oulun pohjoisosissa.

Kaukolämpöputkia työmaalla. Kuvituskuva.
Kaukolämpöputkia työmaalla. Kuvituskuva.
Kuva: Risto Rasila

Oulun Energian kaukolämmön tuotannossa tapahtunut laiterikko aiheutti notkahduksen kaukolämmön toimituksessa laajalla alueella etenkin Oulun pohjoisosissa tiistaina iltapäivästä alkaen.

Lukuisat Kalevaankin illalla yhteyttä ottaneet ihmiset kertoivat lämpöpatteriensa kylmenevän ja ihmettelivät syytä. Myös hanasta tulevan lämpimän käyttöveden kerrottiin menneen haaleaksi ja jopa kylmäksi.

Tuotantojohtaja Ilkka Koskela Oulun Energialta kertoi illalla Kalevalle, että syynä oli äkillinen laiterikko Toppilan kakkoskattilassa.

- Se putosi kerralla automaattisesti pois tuotannosta vuodon takia. Olemme ottaneet käyttöön varalämpökeskuksia ja tilanne on nyt korjaantumassa yötä kohti. Myös teollisuudelta saadaan varalämpöä käyttöön.

Koskelan mukaan oli kuitenkin onni, ettei vikaantuminen tapahtunut kovemman pakkasen aikaan.

- Nyt missään ei pitäisi ehtiä paikkojen jäätyä, koska tilanne korjaantuu "nitkahduksen" jälkeen. Pahin tilanne oli puoli kuudesta puoli kahdeksaan illalla.

Lämmöt ovat Koskelan mukaan verkostossa koko ajan nousussa, mutta verkosto on niin laaja, että kestää aikansa, ennenkuin kauimmaisetkin asiakkaat saavat kunnolla taas lämmintä.

Eteläisemmissä osissa verkostoa häiriöstä ei ollut yhtä laajaa haittaa, Koskela kertoo.

Kaukolämmön jakelun pitäisi olla normaalitilassa arviolta puolenyön maissa.

Tuotannon ylläpidosta vastaava Koskela ei halunnut lähteä arvioimaan, kuinka suurta määrää talouksia häiriö on koskettanut.

Toppilan kakkoskattilan korjaus kestänee noin viikon, ja sen ajan pärjätään hyvin mainittujen varalämpökeskusten avulla, Koskela kertoo.