Lukijalta
Mielipide

Lainsäädäntö mahdollistaisi vajaakuntoisten pidemmät työllisyysjaksot tai jopa työsuhteen

Aikuinen poikamme on määritelty vajaakuntoiseksi moninaisten sairauksiensa johdosta. Kriteerit eivät kuitenkaan täyttäneet työkyvyttömyyseläkevaatimuksia.

Aikuinen poikamme on määritelty vajaakuntoiseksi moninaisten sairauksiensa johdosta. Kriteerit eivät kuitenkaan täyttäneet työkyvyttömyyseläkevaatimuksia.

Sairauksista huolimatta poikamme on kouluttautunut monin eri tavoin. Hänellä on puutarha-alan perustutkinto, tieto- ja kirjastopalveluiden perustutkinto sekä muita kuntouttavia kursseja.

Opiskelun lisäksi hän on ollut aina erittäin motivoitunut käymään töissä ja saanut siihen paljon tukea muun muassa Nuorten Ystävien Pönkkä -toiminnasta. Sen suosittelemana hän hakeutui Kelan kustantamaan kuntoutuskurssille, joka olikin hyvin onnistunut, kattava ja monipuolinen.

Kurssiin sisältyi myös työharjoittelu, jonka hän suoritti Oulun kaupunginkirjastossa.

Kokemus oli molemmille osapuolille myönteinen ja kirjasto olikin halukas palkkaamaan hänet palkkatuella kahdeksaksi kuukaudeksi, sillä onhan pojallamme myös koulutus kyseiselle alalle.

Ikävä kyllä Business Oulu -liikelaitoksen johtokunta on linjannut palkkatukityöllisen työllisyysjakson maksimipituudeksi kahdeksan kuukautta.

Lainsäädäntö kuitenkin mahdollistaisi pidemmät työllisyysjaksot tai jopa työsuhteen. Tällaiseen sopimukseen myös pojallamme olisi ollut mahdollisuus todettujen sairauksiensa vuoksi.

Miksi johtokunta on näin päättänyt? Eikö johtokunnan olisi aika päivittää tietonsa ja sitoutua hallituksemme työllisyystavoitteisiin? Kahdeksan kuukauden palkkatukijakson jälkeen edessä on taas odottelua, ja että kenties jotain koulutusta tai työtä jostakin löytyisi.

Ihmettelemme tätä Oulun kaupungin linjausta. Tiedämme Oulun kaupungin pyrkivän vähentämään henkilöstönsä määrää. Se on kuitenkin huono perustelu, kun kyseessä on vajaankuntoisten työllistäminen pysyvään työsuhteeseen.

”Kahdeksan kuukauden palkkatukijakson jälkeen edessä on taas odottelua, ja että kenties jotain koulutusta tai työtä jostakin löytyisi.”

Emme ymmärrä miten tällaiset linjaukset tukevat ja kannustavat vajaakuntoisen työelämään pääsyä. Hekin haluavat elää mielekästä aktiivista arkea, tehdä työtä, kehittää itseään, kokea olevansa oikeasti tärkeitä, itsenäistyä ja aikuistua. Työstä ja siihen kuuluvista sosiaalisista suhteista ulkopuolelle jääminen altistaa heidät moniin elämänhallintaan liittyviin ongelmiin, joiden inhimillinen ja taloudellinen hintalappu on moninkertainen kyseiseen tukeen verrattuna.

Turhautunut perhe

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.