Mainos

Lai­na­ver­tai­lu on vas­tuul­li­sen lai­naa­mi­sen edel­ly­tys

Lainanhakuun kuuluu eri lainatarjoajien vertailu ja kilpailuttaminen: halvalta kuulostava ensimmäinen tai paljon mainostettu tarjous ei välttämättä ole lähelläkään parasta.

-

Lainanhakuun kuuluu aina olennaisena osana eri lainatarjoajien vertailu ja kilpailuttaminen. Halvalta kuulostava ensimmäinen tai paljon mainostettu tarjous ei välttämättä ole lähelläkään parasta tarjousta, jonka voisi saada. Tämä pitää erityisesti paikkansa kulutusluottojen kohdalla. Vertaile kulutusluottoja aina käyttäen luotettavaa lainavertailupalvelua kuten Suomi24 Lainat -palvelua, jotta et maksa turhaan liikaa.

Finanssiteknologiayritys Lead Supplyn toimitusjohtaja Andreas Linde kertoo, miten voit säästää rahaa vertailemalla lainoja.

Tutki saadut tarjoukset huolella

”Ensimmäinen asia, johon lainatarjouksessa tulee kiinnittää huomiota, on todellinen vuosikorko. Vertailupalvelut kertovat todellisen vuosikoron yhteenvedoissaan, mutta vasta lainatarjous kertoo kuluttajalle lainan lopullisen hinnan, sillä korot lasketaan yksilöllisesti kuluttajan maksukyvyn mukaan. Laina, jolla on pienin todellinen vuosikorko, on kokonaiskustannuksiltaan edullisin laina silloin, kun laina-aika on vertailtavissa lainoissa sama”, Linde sanoo.

Kulutusluottojen korot ovat olleet jo vuodesta 2019 asti pysyvästi enintään 20 prosenttia, mutta väliaikaiset lakiasetukset ovat pudottaneet kulutusluottojen korkokaton 10 prosenttiin. Voimassaoleva väliaikainen lakiasetus takaa uusille lainoille edullisemman koron vuoden 2021 syyskuun loppuun asti.

”On hyvä huomata, että nyt tarjotun uuden lainan korko saattaa nousta väliaikaisen lakiasetuksen päättymisen jälkeen. Mahdollinen koron nousu tulee ehdottomasti ottaa huomioon lopullista lainapäätöstä tehdessä”, Linde neuvoo.

Lisäksi voi olla hyödyllistä valita laina, jonka lainanmyöntäjä sallii lyhennysvapaita kuukausia satunnaisen tiukan rahatilanteen osuessa kohdalle.

”Ylipäätään joustavuus on suuri etu lainaehdoissa. Esimerkiksi lainan maksaminen sovittua nopeammin voi joskus maksaa ylimääräistä, joten jos mietit kahden lainan välillä, kannattaa kiinnittää huomiota myös tällaisiin kuluihin. Voi olla järkevää valita laina, jossa tällaisia kuluja on mahdollisimman vähän”, Linde sanoo.

Mieti tarkkaan lainan käyttöä

Lainan ottaminen tarkoittaa aina lisäkuluja. Ilmaista lainaa on harvoin tarjolla, vaan jokaisesta otetusta lainasta menee korko- ja järjestelykuluja. On aina hyvä pohtia muita mahdollisia vaihtoehtoja, esimerkiksi tarvittavan rahasumman säästämistä lainan ottamisen sijaan.

Velan ottaminen on kuitenkin monissa elämäntilanteissa järkevä vaihtoehto, joka mahdollistaa suuremman hankinnan tai välttämättömän ison laskun maksamisen kerralla. Lainaa voi tämän jälkeen lyhentää itselleen sopivalla kuukausimaksulla. Auton ostaminen töihin kulkemisen sujuvoittamiseksi tai perheen kodinkoneiden uusiminen helpomman arjen mahdollistamiseksi voi myös ajatella investointina omaan hyvinvointiin, joka maksaa itsensä takaisin parempana elämänlaatuna.

Vaikka tietäisi velan ottamisen olevan lähes välttämätöntä, aiheuttaa ajatus lainan ottamisesta monille suomalaisille epämukavuutta. Tämä on myös todistettu kyselytutkimuksessa, jonka tuloksista selviää, että suomalaiset kokevat lainan ottamisen huomattavasti ruotsalaisia epämukavammaksi. Yli 70 prosenttia suomalaisista kokee velan epämukavana asiana. Tämän uskotaan olevan kulttuurisidonnainen asia, johon meidät suomalaiset on kasvatettu, mutta se ei ole laajemmin tarkasteltuna mitenkään poikkeuksellista. Samasta tutkimuksesta selviää, että maahanmuuttajataustaiset vastaajat kokevat lainan ottamisen muita vastaajia epämukavammaksi.

”Suomalaisten kriittinen suhtautuminen lainan ottamiseen ei ole huono asia, vaan päinvastoin saa meidät harkitsemaan lainan ottamista tarkkaan. Kun velan ottaminen on tarkkaan mietitty ja takaisinmaksusuunnitelma on realistisella tasolla, lainan ottaminen on vastuullista. Lisäksi vastuulliseen lainanottoon kuuluu aina lainan kilpailuttaminen ja lainaehtoihin tutustuminen ennen lainasopimuksen allekirjoittamista”, Linde sanoo.

Yhteenveto

Lainavertailu on tärkeä tehdä ennen lainan ottamista. Vertailun avulla voi säästää pitkässä juoksussa huomattavan summan rahaa. Lainavertailupalvelu tekee tästä helppoa eikä aiheuta lainkaan lisäkuluja lainan ottamiseen. Kilpailuttaminen on ainoa tapa varmistaa, että saa edullisimman mahdollisen lainatarjouksen. Tämän jälkeen on vielä muistettava perehtyä tarkkaan lainaehtoihin. Joustavat lainaehdot tarjoava rahoittaja voi usein olla parempi vaihtoehto kuin hieman kalliimpi, mutta joustamattomampi vaihtoehto.