Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Lä­hi­mak­sa­mi­sen suosio kas­va­nut jyr­käs­ti

Lähimaksaminen on yleistynyt Suomessa vuoden aikana vauhdilla, kerrotaan pankeista. Nordean mukaan kasvu on ollut "räjähdysmäistä" viimeisen vuoden aikana.

-
Kuva: Eljas Sallmén

Lähimaksaminen on yleistynyt Suomessa vuoden aikana vauhdilla, kerrotaan pankeista.

Nordean mukaan kasvu on ollut "räjähdysmäistä" viimeisen vuoden aikana. Sen korteilla tehtiin lähimaksuostoja kesäkuussa 143 000, kun vuosi sitten tammikuussa ostoja tehtiin vain 2 000. Myös OP:ssä määrä on kasvanut.

Lähimaksut muodostavat silti vain murto-osan korttiliikenteestä.

OP ryhtyi toukokuussa jakamaan asiakkailleen yhdistelmäkortteja, joissa on lähimaksuominaisuus. Aiemmin lähimaksuominaisuus on lisätty debit- ja Visa Electron -kortteihin niiden uusimisen yhteydessä.

Nordean Mastercard-yhdistelmäkortteihin lähimaksuominaisuus tulee syksyllä.

Kaupoissa kehitystä pidetään hyvänä. Tällä hetkellä esimerkiksi Lidl-kaupoissa tehdään päivittäin tuhansia lähimaksuostoja.

- Kokonaisuudesta se on pieni osuus, koska pankit eivät ole laskeneet liikkeelle yhdistelmäkortteja, joissa on lähimaksuominaisuus. Suurimmalla osalla suomalaisista on debit-credit-kortteja, sanoo Lidlin hallintojohtaja Sami Pyykönen.

Korttiin liitetyllä lähimaksuominaisuudella voi maksaa enintään 25 euron ostokset ilman tunnuslukua.

Asiakkaille ja henkilökunnalle lisääntyneet lähimaksut merkitsevät Pyykösen mukaan nopeammin eteneviä kassajonoja.

Lidlin lisäksi lähimaksut toimivat muun muassa Suomen Lähikaupan, Keskon ja Alkon myymälöissä, kun taas S-ryhmä vasta aloittelee niitä. Stockmann aloitti kokeilun juhannuksena.