Lä­hi­aluei­den ter­ro­ri-is­kut toivat kylmät väreet suo­ma­lai­seen lin­tu­ko­toon - "Peräti 62 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta kokee pelkoa"

Terrori-iskut ovat rantautuneet yhä lähemmäksi suomalaisia ja se myös näkyy. Tämän todistaa tuore mielipidekartoitus, jossa selviteltiin kansalaisten huolenaiheita.

Tukholman terrori-isku oli suomalaisten mielessä, kun tuoretta turvallisuuskyselyä tehtiin. Arkistokuva Tukholman iskun jälkien siivouksesta.
Tukholman terrori-isku oli suomalaisten mielessä, kun tuoretta turvallisuuskyselyä tehtiin. Arkistokuva Tukholman iskun jälkien siivouksesta.
Kuva: Fredrik Sandberg

Terrori-iskut ovat rantautuneet yhä lähemmäksi suomalaisia ja se myös näkyy.

Tämän todistaa tuore mielipidekartoitus, jossa selviteltiin kansalaisten huolenaiheita. Yli puolet kansasta haluaa nopeuttaa kielteisen turvapäätöksen saaneiden palauttamista.

– Lintukoto - ajatteluun on tullut häiriöitä. Kansa kokee epävarmuuden lisääntyneen, sotatieteiden tohtori, Risto Sinkko toteaa.

Tutkimus kertoo, että eniten kansalaisia huolestuttaa lähialueiden terrorismi.

– Pietarin ja Tukholman iskut ovat tuoreessa muistissa. Peräti 62 prosenttia vastaajista kokee pelkoa.

Naisista valtaosa, eli 70 prosenttia murehtii lähialueiden terrorismia. Mitä nuorempiin mennään, niin sitä suurempi huoli on. Koululaisista ja opiskelijoista 77 prosenttia pitää terrorismin uhkaa huolestuttavana.

Sinkko esitteli tutkimuksensa tuloksia Kadettikunnan sekä Suomen sotatieteellinen seuran järjestämässä seminaarissa. Seminaarin nimenä oli raflaavasti Saako pahan tappaa.

– Tutkimus ei anna suoraan vastausta kysymykseen. Ajattelimme, että paha on jo olemassa. Tästä syystä tutkimuksen kysymyksetkin sisälsivät valmiiksi negatiivisia sävyjä.

Maahanmuuttoon liittyvät vastaukset yllättivät tutkijan, varsinkin, jos niitä peilataan puoluekantaan.

– Ei ole yllättävää, että tiukin kanta terrorismi- ja maahanmuuttokysymyksiin on perussuomalaisilla. Mutta puolueiden kannattajien vertailu viittaa siihen, että samantapainen asenneprofiili löytyy 20-30 prosentilla muidenkin puolueiden kannattajista.

Nimettömänä helpompi sanoa julki mielipiteensä?

Sinkko ennustaa, että tulevien vaalien alla myös muut puolueet kuin vain perussuomalaiset joutuvat ottamaan maahanmuuton tiukasti listalleen.

Tutkija arvelee, että nimettömässä tutkimuksessa on helpompi sanoa julki mielipiteensä kuin vaikkapa sosiaalisessa mediassa.

– Tähän viittasi myös sisäasiainministeriön selvitys alkuvuonna. Siinä todettiin, että ääripäiden mielipiteet ovat korostuneet ja kiristyneet. Maltillisesti ajattelevat kansalaiset ovat hämillään, eivätkä välttämättä uskalla sanoa mitään.

Presidentti Tarja Halonen esitti julkisuudessa, että pakkokotiutukset pitäisi keskeyttää. Presidentti Halosen vetoomus ei näytä purreen.

– Aloite ei saa tukea kansalaisilta. Jopa 54 prosenttia näkee, että kotiuttamista pitäisi pikemminkin nopeuttaa. Yllätys oli, että SDP:n kannattajista enemmistö ajattelee näin.

Lisäksi kansa haluaa, että poliisin ja suojelupoliisin työskentelyn edellytyksiä ja valtuuksia lisätään. Myös verkkotiedustelua halutaan tehostaa.

Sinkko huomauttaa, että tutkimus tehtiin ennen kuin hallitus ehti puoliväliriihessään osoittaa lisärahaa poliisille.

Tutkimus tehtiin pääsiäisviikolla 13.-19.4.2017, noin viikko Tukholman tapahtuman jälkeen. Vastaajia oli kaikkiaan 1 036 painottaen iän, sukupuolen ja asuinseudun mukaan.