Lääk­kei­den oma­vas­tuut näkyvät ilman vii­vet­tä ensi vuoden alusta alkaen, samalla oma­vas­tuu­osuus nousee

Vuoden 2020 alusta lähtien lääkkeistä maksetut omavastuut näkyvät ajantasaisesti apteekeissa ja Kelan asiointipalvelussa, kerrotaan Apteekkariliiton tiedotteessa.

Uudistus on merkittävä erityisesti paljon lääkkeitä käyttävälle sekä kalliita lääkkeitä tarvitsevalle. Arkistokuva.
Uudistus on merkittävä erityisesti paljon lääkkeitä käyttävälle sekä kalliita lääkkeitä tarvitsevalle. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Vuoden 2020 alusta lähtien lääkkeistä maksetut omavastuut näkyvät ajantasaisesti apteekeissa ja Kelan asiointipalvelussa, kerrotaan Apteekkariliiton tiedotteessa. Myös lisäkorvauksen lääkkeisiin saa heti lääkeoston yhteydessä.

Liiton mukaan muutos on merkittävä kalliita lääkkeitä tarvitseville sekä paljon lääkkeitä ostaville.

Aiemmin lääkekaton eli vuosiomavastuun täyttyminen on tullut asiakkaan tietoon viiveellä. Kela on ilmoittanut asiasta kirjeellä, minkä jälkeen asiakas on voinut hakea Kelalta lisäkorvausta.

Kela-korvattavien lääkkeiden vuosiomavastuu nousee ensi vuonna 577,66 euroon. Tänä vuonna kattosumma on 572 euroa. Lääkekaton ylityttyä asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkkeestä vain 2,50 euron omavastuun.

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu on 50 euroa myös vuonna 2020. Lääkekorvauksia voi siis saada vasta, kun on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden 2020 alusta lukien.

Myös korvausprosentit säilyvät ennallaan: peruskorvaus on 40 prosenttia, alempi erityiskorvaus 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus 100 prosenttia. Ostokertakohtainen omavastuu ylemmässä erityiskorvausluokassa säilyy 4,50 eurossa yhtä lääkettä kohti.