Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Laaja tuki Etyj-huip­pu­ko­kouk­sel­le 2025 – ai­noas­taan vuo­ro­pu­he­lu ja neu­vot­te­lut voivat johtaa tur­val­li­suu­teen ja rauhaan

Yli 130 järjestöä kaikista Pohjoismaista ja Itämeren maista on allekirjoittanut tukikirjeen presidentti Sauli Niinistön ehdottamalle uudelle Etyk-henkiselle huippukokoukselle Etyj:n 50-vuotisjuhlan yhteydessä 2025. Ehdotus on saanut myös pääministeri Sanna Marinin tuen.

Ruotsi aloitti tammikuussa 2021 Etyj -puheenjohtajuutensa. Ulkoministeri Ann Linde totesi silloin, että Ruotsi pyrkii vuoden aikana vahvistamaan organisaation tärkeää roolia alueen turvallisuuden edistämisessä. ”Ruotsille ja kaikille muille osallistuville valtioille Etyj:n taustalla olevat sitoumukset ovat yhteisen turvallisuutemme kulmakiviä.”

Järjestöt olettavat, että myös Ruotsi antaa täyden tukensa ehdotukselle uudeksi Etyj huippukokoukselle vuonna 2025. Tukikirjeessä korostetaan, että Suomi ja Ruotsi ovat perinteisesti toimineet rauhan ja aseriisunnan aloitteentekijöinä. Nykyään molemmilla mailla on yhä tiiviimpi yhteistyö Naton ja Yhdysvaltojen kanssa, mikä lisää jännitteitä lähialueellamme.

Ydinaseet ovat keskeinen osa Naton pelotepolitiikkaa ja puolustusta, ja Yhdysvallat on sijoittanut ydinaseita Eurooppaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.