Ky­syim­me, miksi Tier­na­po­jat-pat­sas­ta taas ollaan siir­tä­mäs­sä –"Kyllä se pe­rus­tuu saatuun pa­laut­tee­seen"

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki tviittasi, että Tiernapojat-patsasta suunnitellaan yhdessä sivistys- ja kulttuurilautakunnan kanssa siirrettäväksi Rotuaarille.

Oulun kaupungissa selvitetään Tiernapojat-patsaan siirtämistä Isoltakadulta takaisin paikalle, jossa se paljastettiin vuonna 2014.
Oulun kaupungissa selvitetään Tiernapojat-patsaan siirtämistä Isoltakadulta takaisin paikalle, jossa se paljastettiin vuonna 2014.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki tviittasi, että Tiernapojat-patsasta suunnitellaan yhdessä sivistys- ja kulttuurilautakunnan kanssa siirrettäväksi Rotuaarilla Saaristonkadun puoleiseen päätyyn eli takaisin väliaikaiseen paikkaan, jossa se paljastettiin vuonna 2014. Iiläisen taiteilijan Sanna Koiviston veistos siirrettiin nykyiselle paikalle Isollekadulle kauppakeskus Valkean edustalle vuonna 2016.

Miksi Tiernapojat-patsasta taas ollaan siirtämässä, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä?

– Kyllä se perustuu saatuun palautteeseen. Palautteen mukaan se jää ja uppoaa siihen katumaisemaan siten, että se ei korostu siten kuin patsaan haluttaisiin korostuvan oululaisessa kulttuurinäkymässä.

– Kuntalaispalaute on ollut sen verran runsasta. On myös esitetty, että voisiko se sijaita siellä aiemmassa paikassa Rotuaarin päässä vai voisiko ajatella jotakin kolmattakin paikkaa, jos sellainen löytyy. Nyt haluamme selvittää, millaiset edellytykset siirtämiselle olisi.

Onko asiasta tehty nyt aloite?

– Varsinaisesti kirjattua aloitetta meille ei ole tullut, mutta onhan niitäkin tässä vuosien varrella ollut. Mutta muuten on tullut paljon palautetta sekä suoraan kuntalaisilta että päättäjiltä.

Missä vaiheessa asia nyt on?

– Me teemme nyt selvityksiä, koska siirtäminen ei kuitenkaan ole mikään pieni homma. Se vaatii suunnittelua ja eurojen varaamista. Jos ja kun patsas siirretään, haluamme, että meillä on yhteinen näkemys taiteilijan, liikekeskuksen ja tiernasäätiön sekä asiaan liittyvien eri tahojen kanssa.

Onko asiassa odotettavissa miekkojen kalistelua?

– Kyllä tässä asiassa nyt ollaan liikkeellä yhteistyöllä ja suunnittelulla. Sen vuoksi ei ole asetettu mitään tiukkaa aikataulua. Jos sitten päädymme patsaan siirtämään, se on sitten ensi kevään tai kesän asia.

– Tiernapojat ovat oululaisessa kulttuurissa ja historiassa todella tärkeä asia. Kun tiernakausi taas kohta alkaa, se on todella tärkeä asia meille oululaisille.