Kysely: Sipilän hal­li­tuk­seen luottaa vain reilu kol­man­nes

Suomen kansalaisista istuvaan hallitukseen luottaa vain 38 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) muodostavat hallituksen johtotrion.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) muodostavat hallituksen johtotrion.
Kuva: Joel Maisalmi

Puolet suomalaisista tiukentaisi maahanmuuttopolitiikka, ilmenee T-Median Kansan arvot -tutkimuksesta. T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka sanoo tiedotteessa, että maahanmuuttokeskustelu on herättänyt suomalaiset miettimään maahanmuuttoa ja sen vaikutuksia.

Tiukentuneesta kannasta maahanmuuttoa kohtaan rasismi tuomitaan silti yleisesti. Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista sanoo olevansa valmis aktiivisesti puuttumaan rasistiseen käytökseen. Kaksi kolmasosaa haluaa Suomen osallistuvan aktiivisesti pakolaiskriisin hoitamiseen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus on painottanut luottamuksen tärkeyttä yhtenä isoista teemoistaan. Silti hallitukseen luottaa suomalaisista vain 38 prosenttia, kun aiempaan hallitukseen luotti lähes puolet suomalaisista.

– Jatkuvat kriisit maailmalla näkyvät kansan kasvaneena turvallisuudenkaipuuna. Kotimaassa taas kaivataan jämäkkää johtajuutta sekä päätöksiä, jotka palauttavat uskon Suomen mahdollisuuksiin, sanoo T-Median tutkimusjohtaja Sari Maunula.

Turvattomuuden tunne lisääntynyt

Tutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisten turvattomuuden tunne on lisääntynyt. Suomalaiset arvostavat turvallisen elinympäristön aikaisempaa korkeammalle. Lähes 80 prosenttia tutkimukseen vastanneista koki turvallisen elinympäristön erittäin tärkeäksi. Nousua edellisvuodesta on 10 prosenttiyksikköä.

Muista instituutioista luottamus koulutusjärjestelmään ja poliisiin on korkealla, noin 90 prosentissa. Sen sijaan mediaan ja työnantajajärjestöihin luottaa vain runsas neljäsosa suomalaisista.

Kansan arvot -kyselyyn vastasi loka-marraskuussa yli 3 000 suomalaista.