Kysely: Lähes puolet suo­ma­lai­sis­ta vas­tus­taa Na­to-jä­se­nyyt­tä, 22 pro­sent­tia ha­luai­si liittyä so­ti­las­liit­toon

Puolustusliiton jäsenyyttä vastustaa 47 prosenttia ja kannattaa 22 prosenttia suomalaisista.

Naton jäsenmaiden liput koristivat Lontoota, jossa pidettiin Naton huippukokous joulukuun alussa.
Naton jäsenmaiden liput koristivat Lontoota, jossa pidettiin Naton huippukokous joulukuun alussa.
Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Suomalaisista 22 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä Naton jäseneksi, tämä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Puolustusliiton jäsenyyttä vastustaa puolestaan 47 prosenttia suomalaisista.

Nato-jäsenyyden kannatus on vaisua kaikissa hallituspuolueiden äänestäjäryhmissä, lukuun ottamatta RKP:n kannattajia. Oppositiopuolue kokoomuksen kannattajista jopa 51 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä. 

Erottavimmat tekijät Nato-jäsenyyden suosiossa ovat puoluekanta sukupuoli ja ikä. 30 prosenttia miehistä haluaisi Suomen liittyvän Natoon. Naisten kohdalla vastaava prosenttiluku on yksitoista.

Alimmillaan Nato-jäsenyyden kannatus on ollut EVAn mittaushistoriassa vuonna 2012. Silloin vain 14 prosenttia väestöstä kannatti jäsenyyttä. Korkeimmillaan sotilasliiton suosio on ollut vuonna 1998, jolloin 28 prosenttia suomalaisista kannatti Natoon liittymistä. Vastustajia oli 39 prosenttia.

EVAn kyselyn tulokset perustuvat 2 036 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin tänä vuonna 9. lokakuuta ja 22. lokakuuta välisenä aikana.