Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Pääkirjoitus

Kyp­ros-pa­ket­ti toi viimein vas­tuu­ta myös si­joit­ta­jil­le

Euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n viikonloppuna solmima Kypros-paketti aiheutti maanantaina levottomuutta rahoitusmarkkinoilla ja suisti osakekursseja alamäkeen.

Euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n viikonloppuna solmima Kypros-paketti aiheutti maanantaina levottomuutta rahoitusmarkkinoilla ja suisti osakekursseja alamäkeen.

Pahin ei kuitenkaan tapahtunut: Se, että pahanpäiväisesti hermostuneet kyproslaiset pyrkivät pankkiautomaateilla nostamaan tilejään tyhjiksi, ei näyttänyt aiheuttavan talletuspakoa muissa Euroopan kriisimaissa.

Saarivaltion pankkeja lainoitetaan paketin mukaan kymmenellä miljardilla eurolla. Pakettiin kuuluu myös merkittävä sijoittajavastuu. Kaikkien kyproslaisten pankkien talletuksista lohkaistaan kertavero.

Sijoittajavastuun käyttöönotolle on hyvät perusteet. Eurokriisin hoidossa oli korkea aika tehdä ratkaisu, jossa euromaiden veronmaksajien ohella myös sijoittajat ja keinottelijat kantavat vastuuta talouden likapyykin pesusta.

Kyproslaisen pientallettajan raivoa voi ymmärtää, sillä heidän osuutensa talouden ylikuumenemiseen on vähäinen. Mutta kun he soimaavat EU:ta nyt ryöstäjäksi, osoite on väärä. Pääsyylliset Kyproksen talousahdinkoon löytyvät omalta kotisaarelta.

Tavallisen kyproslaisen pientallettajan kannalta on kuitenkin oikeudenmukaista, että pankkien suurtallettajia verotetaan ankaramman prosentin mukaan. Näin etenkin, koska tiedossa on, että iso osa Kyproksen pankkien suurtallettajista on ulkomaisia rahanpesijöitä.

Silmiinpistävää oli, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvasi Kyproksen pelastuspakettia ”epäreiluksi, harrastelijamaiseksi ja vaaralliseksi”. Kyproksen pankeissahan on erityisen paljon venäläisten tallettajien rahaa. Heillä on kiistaton velvoite osallistua näihin talkoisiin.