Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kym­me­nen oh­jet­ta: Näillä kei­noil­la hyvien käy­tös­ta­po­jen ku­nin­kaak­si

Nappaa ympäristön myönteinen huomio ja erotu muiden joukosta. Tapaseuran Risto Rasku antaa kymmenen ohjetta, joita noudattamalla pääset hyvien käytöstapojen kuninkaaksi.

Katso avoimesti toista silmiin ja kättele reippaasti. Käsiote ei saa olla liian luja, muttei myöskään liian arka.
Katso avoimesti toista silmiin ja kättele reippaasti. Käsiote ei saa olla liian luja, muttei myöskään liian arka.
Kuva: Pekka Peura

Paatuneintakin mieltä lämmittää, kun joku tarjoaa apua tonnin painoisten kauppakassien kantamisessa tai päästää edelleen kassajonossa.

Hyvien käytöstapojen hallitsija saa väistämättä aikaan mukavia reaktioita ympäristössään. Häntä kiitellään, hänen läsnäolostaan tullaan iloisiksi ja häntä ihaillaan. Malliakin hänestä voisi ottaa.

Tapaseuran varapuheenjohtaja Risto Rasku kannustaa hiomaan tietoisesti omia käytöstapojaan. Raskun kymmentä ohjetta noudattamalla pääsy hyväkäytöksisten joukkoon on taattu.

Ole kohtelias. Sanat kiitos, ole hyvä ja anteeksi kannattaa ottaa osaksi arkista elämää. Varsinkaan kiitosta ei voi sanoa liian usein.

Ole avulias. Tarjoa apuasi, jos huomaat jonkun tarvitsevan sitä. Avaa ovi, tarjoudu kantoavuksi taakkoja raahaavalle tai tarjoa käsivarsi tien ylitse liukastelevalle.

Ota toiset huomioon. Näytä, että toisen läsnäololla on sinulle väliä. Hyviin pöytätapoihin kuuluu se, että jos seurueessa on nainen tai muita iäkkäämpi ihminen, hänen saapumisensa pöytään huomioidaan nousemalla seisomaan.

Tervehdi. Katso avoimesti toista silmiin ja kättele reippaasti. Käsiote ei saa olla liian luja, muttei myöskään liian arka. Löysä kättely on useimmista vastenmielinen. Miehet ottavat lakin pois ja kumartavat hieman kätellessään.

Hymyile. Hymy ei vaadi suuria ponnisteluja, mutta sen vaikutus on suuri. Hymyilevää on helppo lähestyä, ja keskustelun aloittaminen on mutkatonta.

Seurustele. Kun ollaan joukossa, puhutaan, katsotaan silmiin ja ollaan toisista kiinnostuneita. Puhelimet on syytä panna syrjään, sillä on epäkohteliasta tuijottaa näyttöä, kun toinen yrittää jutella.

Kunnioita. Suhtaudu ihmisiin kunnioittavasti. Varsinkin moni iäkäs arvostaa sitä, että nuorempi on kiinnostunut hänen asioistaan, kuuntelee aidosti ja ottaa vastaan myös neuvoja.

Ole rehellinen. Puhu totta, niin sinua kunnioitetaan ja sinuun opitaan luottamaan.

Ole siisti. Repaleisilla farkuilla ei saa siistin pukeutujan leimaa, vaikka muotitietoinen olisikin. Liian paljastavakaan pukeutuminen ei ole hyvä juttu, sillä se vie turhaan huomion. Ulkoasulla kunnioitetaan toista ihmistä, joten vaatteilla on väliä.

Puhu siististi. Älä kiroile, vaikka kuinka tekisi välillä mieli lausua pari voimasanaa. Raju kielenkäyttö ei tee ihmisestä yhtään parempaa tai suositumpaa, vaikka jotkut erehtyvätkin niin joskus luulemaan. Puhu selkeästi ja kuuluvasti. Mutina ei anna hyvää kuvaa kenestäkään.

Pitäydy outojen tai puolituttujen kanssa turvallisissa aiheissa. Politiikan puhumista on perinteisesti pidetty riskinä, ja vanha neuvo pätee yhä. Kysy mieluummin vaikka toisen lomasuunnitelmista.

Juttu on julkaistu Kalevassa 28.12.2015.

Opeta lapselle ainakin nämä

1. Kunnioitus ja kuunteleminen. Hyvä käytös lähtee aina toisen ihmisen kunnioittamisesta. Lapsi seuraa vanhempansa toimintaa ja ottaa sieltä käytösmallit moniin tilanteisiin.

2. Pienet tärkeät sanat. Mitä pienempänä lapsi oppii sanat kiitos, anteeksi ja ole hyvä, sitä luontevammin ne ovat käytössä. Muistuta lasta näistä sanoista ja kannusta häntä.

3. Auttaminen. Kaikki ovat välillä avun tarpeessa. Opeta lapsesi kysymään toiselta, tarvitseeko tämä apua. Lapset auttavat mielellään aikuisia ja toisia lapsia pienissä askareissa, kun heille annetaan siihen mahdollisuus ja heidät otetaan jo pienenä mukaan kodin puuhiin.

4. Tervehtiminen. Reipas tervehtiminen ja hymy tekevät vaikutuksen. Opeta lapsi kättelemään ja kertomaan nimensä.

5. Pöytätavat. Ruokaillessa on tärkeä keskittyä kuulumisten vaihtoon ja ruuasta nauttimiseen. Ota lapset mukaan keskusteluun ja kysy heidän mielipiteitään. Ruokapöytään eivät kuulu kännykät. Jätä omasikin pois ja opeta lapsesi nauttimaan kiireettömyydestä. Jos arkena on kiirettä, rauhoita viikonloput. Ruokapöydässä opetellaan käyttämään ruokailuvälineitä ja tärkeät ilmaisut saisinko ja antaisitko.

6. Omastaan jakaminen. Pienelle lapselle on aluksi vaikeaa joutua jakamaan leluja toisten kanssa, mutta harjoittelu auttaa.

Vinkit antoi varhaiskasvatuksen asiantuntija Merja Korhonen Suomen Vanhempainliitosta.