Festivaalit: Ellie Goul­ding ja Me­ga­deth Qstoc­kin pää­esiin­ty­jik­si – fes­ti­vaa­li viettää hei­nä­kuus­sa 20-vuo­tis­juh­liaan

Korot: Kaleva seuraa kor­ko­ta­soa päi­vit­ty­väs­sä ar­tik­ke­lis­sa: Katso täältä eu­ri­bor-kor­ko­jen tuo­reim­mat lukemat

Luitko jo tämän: Miksi ou­lu­lai­nen Ari, 33, käyttää ana­bo­li­sia ste­roi­de­ja?

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ky­men­laak­son mursu me­neh­tyi kesken kul­je­tuk­sen Kor­kea­saa­reen

Suurta huomiota herättänyt Suomessa hyvin poikkeuksellinen eläin oli huonossa kunnossa, mutta vaihtoehto kuljetukselle olisi ollut lopettaminen.

Helsinki

Kymenlaaksossa rantautunut huonokuntoinen mursu on kuollut. Asiasta kertoo Korkeasaaren eläintarha tviitissään.

Korkeasaaren mukaan viime päivien koettelemukset ja kuljetus olivat heikkokuntoiselle eläimelle liian raskaita ja eläin menehtyi ennen pääsemistään Korkeasaaren villieläinsairaalaan.

Nälkiintynyt mursu nukutettiin seitsemän jälkeen Kotkassa, ja eläintä ryhdyttiin kuljettamaan kymmenen aikaan illalla.

Mursua oli tarkoitus tutkia tarkemmin, hoitaa eläinsairaalassa ja päättää, mitä eläimelle olisi tehty.

Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti oli tiistaina illalla huolissaan siitä, miten mursu selviytyisi kuljetuksesta. Vaihtoehtona kuljetukselle olisi ollut lopettaa se.

Mursu oli nälkiintynyt, eikä se olisi enää selvinnyt yksin luonnossa, biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro arvioi tiistaina Suomen ympäristökeskuksesta STT:lle. Hän oli arvioinut mursun kuntoa näkemiensä kuvien perusteella.

– Mursu on tullut maihin, siltä on hävinnyt rasvakerros ja sen lapaluut näkyvät. Se kuolisi meressä nyt, Lumiaro arvioi STT:lle tiistaina.

Lisäksi Lumiaro oli ollut mursun tiimoilta yhteydessä muun muassa Korkeasaaren eläinlääkäreihin ja arktisen alueen eläinten asiantuntijoihin.

Mursun seikkailut saivat valtavan mediahuomion

Suomessa ensimmäinen havainto mursusta tehtiin perjantaina Haminassa.

Suomessa ja Itämerellä yleisesti ottaen erittäin harvinainen eläin oli kaukana luontaisesta elinympäristöstään ja herätti valtavaa kiinnostusta paikan päällä ja mediassa. Havainnot mursusta ovat olleet luetuimpia uutisia monen päivän ajan useilla suomalaisilla uutissivustoilla.

Perjantain jälkeen mursu muun muassa jäi maanantaina jumiin rysään ja kaatoi kalastajan veneen kesken merivartioston pelastusoperaation.

Sen jälkeen mursu löytyi tiistaina aamulla makoilemasta kotkalaisen talon pihalta. Viimeisenä päivänään eläin jyräsi talon omistajan Jukka Hovilan mattotelineen ja säikäytti Hovilan Minni-kissan.