Mainos

Kyl­läs­tyt­tää­kö ko­ro­na­tal­vi? - 5 vinkkiä Iso-Syöt­teel­tä, mitä tehdä tal­vel­la tur­val­li­ses­ti

-

Polte sopivan tekemisen löytämiseen on kasvanut tänä vuonna suureksi, kun harrastukset ja lomareissut ovat jääneet monella vähemmälle. Irtiotto reilun tunnin ajomatkan päässä Oulusta sijaitsevalle Iso-Syötteelle on ratkaisu virikenälkään. Korona-aikana turvavälit ja hygieniasuositukset on helppo mahdollistaa laskettelun tapaisessa ulkoilma-aktiviteetissa. Käytännössä rinnepäivän ihmiskontaktit tapahtuvat hissijonoissa, mutta lautojen ja suksien kanssa turvavälit tulevat automaattisesti.

1. Vinkit koko perheen laskupäivään

Iso-Syötteen hiihtokeskuksesta löytyy 17 tasokasta rinnettä, jotka hiotaan kuntoon päivittäin. Lumimaa on perheen pienempien suosikki. Lumimaassa on monipuolisia aktiviteetteja, kuten crossirata, jossa on mutkia ja kumpuja pitkin rinnettä. Lisäksi Lumimaasta löytyy hauska seikkailumetsä. Lumimaassa on maksuton naru- sekä mattohissi, joten eri lumilajeja voi lähteä kokeilemaan matalalla kynnyksellä. Rinteen tuntumaan avattiin juuri uusi vohvelikahvila Vohvis.

SnowParkin puolella koko parkki hiotaan päivittäin ei pelkästään koneella, vaan myös käsin sheippaamalla. Näin parkki on joka aamu viimeisen päälle kunnossa!

Vinkki tunturista: Testaa Suomen pisin parkki, jolla on mittaa yli tuhat metriä.

-

2. Puuterinmetsästäjän tärpit

Seiskarinteen puuterispotit ovat loistava paikka kokeilla puuterikäännöksiä, jos ei halua lähteä metsään laskemaan. Rinteen reunaan on jätetty neljän metrin puuterisiivu, jota ei ajeta tampparilla. Profiililtaan seiskarinne on mukavan jyrkkä, joten kunnon laskutuntumaakin on saatavilla.

Keskuksen kolmosrinne on pyhitetty puuterille, eikä sitä ajeta koneella ollenkaan. Iso-Syötteellä puuterin tuntua pääsee siis kokeilemaan turvallisesti rinteessä ja sopivasti hissiyhteyden päässä. Päivän laskutärppejä kannattaa kysäistä suoraan henkilökunnalta, sillä heillä on ajankohtaisin rinnetieto.

Vinkki tunturista: Suomen parhaaksi hiihtokouluksi valitun Iso-Syötteen ”freeride-guidet” kertovat puuterilumien unelmapaikat ja parhaat laskulinjat.

-

3. Talvireiteille sähköavusteisella fatbikella

Talvipyöräilyä voisi verrata retkeilyyn, eli käytetyn ajan ja saavutettujen kilometrien sijaan siltä haetaan matkakokemuksia. Lumialustalla polkeminen on yllättävän rankkaa, joten sähköavusteinen fatbike on osoittautunut monelle hyödylliseksi matkakaveriksi. Oman pyörän puuttuessa kannattaa kääntyä Iso-Syötteen vuokraamon puoleen.

Maan parhaiksikin kehutut Iso-Syötteen talvipyöräilyreitit ovat hyvin hoidettuja ja risteyskohdista merkattuja, joten niille on aloittelijankin helppo lähteä. Noin 2,5 kilometrin matka hiihtokeskukselta Annintuvalle on hyvä pätkä kokeilla, miltä talvipyöräily maistuu. Paluureitti kulkee samoja uria, joten alkumatkan leppoisa alamäki antaa takaisin tullessa sopivaa haastetta. Matkalla pääset ihailemaan suuria puita ja tykkylumen peittämää vanhaa metsää.

Vinkki tunturista: Talvipyöräily on huomattavasti rankempaa kuin kesäpyöräily. Puolita kesäreitiltä tuttu kilometrimäärä ja testaa alkuun 5–10 km lenkki.

-

4. Revontulien bongailua illan lumikenkäretkellä

Lumikengillä pääsee Iso-Syötteen tykkylumimaisemissa paikkoihin, joihin ei tavallinen kenkä kanna. Ilta-aikaan ajoitetulla retkellä on mahdollisuus bongata myös alueella usein näkyviä revontulia.

Iso-Syötteen päällä kulkeva kilometrin mittainen Huippupolku on yksi suosituimmista reiteistä sekä sijaintinsa että näkymiensä puolesta. Reitille pääsee aivan parkkipaikan vierestä, mutta jo muutaman askeleen jälkeen ympärillä on täysi hiljaisuus, ja vieressä näkyy autojen sijaan valtavia tykkylumipuita.

Vinkki tunturista: Ota sauvat mukaan, niin lumikenkäilyretki sujuu huomattavasti jouhevammin.

5. Näkymät tähtitaivaalle lasikattosviitistä

Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia, sviittimajoitus syö yllättävän pienen osan lomabudjetista. Kuuru Tunturilaakson sviitit ovat kuin tehty arjesta irtautumiseen: isoista ikkunoista ja lämmitetystä lasikatosta avautuu näkymä pohjoiselle taivaalle. Lappi-teemalla sisustetut sviitit sijaitsevat noin viiden minuutin päässä Iso-Syötteen rinteistä. Sviiteissä viettää niin kunnon köllöttelyloman kuin rinnelomankin.

Aktiivisille sporttaajille sopiva valinta on eturinteiden juurella sijaitseva KIDE Hotelli, jossa rinne- ja retkeilyvarusteet saa sujautettua tilanteesta riippuen joko huoneen tilaviin säilytystiloihin tai kuivauskaapin lämpöön. Jokaisessa huoneessa on lisäksi hyvin varustettu keittiö, jonka yhdistelmäuunissa lämmittää ruoat tai paistaa vaikka pannukakun!

Vinkki tunturista: KIDE Hotellissa siirryt itsenäisesti lomaelämysten pariin, sillä kirjautuminen hotelliin hoituu check-in automaatin kautta.

Hiihtokeskus Iso-Syöte
 • 145 km Oulusta
 • 17 rinnettä; SnowPark ja Lumimaa
 • Hiihtokoulu ja välinevuokraamo
 • Hissiliput verkkokaupasta isosyote.fi
 • KIDE Hotel by Iso-Syöte, hotellikide.fi
 • Kuuru Tunturilaakso sviitit
 • 120 km hiihtolatuja ja 36 km talvipyöräilyreittejä
Hiihtolomapaketti Iso-Syötteeltä alkaen 196 €/hlö
 • 2-5 yötä KIDE Hotellissa (2hh)
 • Aamiainen
 • Hissiliput Iso-Syötteelle jokaiselle päivälle
 • Kuntosalin vapaa käyttö
 • Päivittäinen kaakao rinnekahvila Vohviksessa tai Tovagliassa
 • Lumikenkien käyttö (3h/päivä)

Ostettavissa ajalle 22.2.–21.3.2021. Katso lisää ja varaa!