Tilaajille

Kuusi vuo­si­kym­men­tä hil­la­kaup­paa – Ra­nua­lai­nen hil­la­toh­to­ri Taisto Il­li­kai­sen mar­joil­la her­ku­tel­laan ympäri maan

Taisto Illikainen on ehtinyt myydä elämänsä aikana kaikenlaista maitopurkeista moottorikelkkoihin. Parhaiten hänet tunnetaan silti hillakauppiaana, jonka marjoilla herkutellaan halki maan.

Linja-auto kaartaa torin laitaan elokuussa 2018 Ranuan keskustassa ja pullauttaa ulos joukon kyytiläisiä. Pohjois-Pohjanmaalta Sievistä saapunut seurue on ajanut reilun kolmensadan kilometrin matkan Ranualle ostaakseen hillaa.

Elokuun alussa vietettävät Hillamarkkinat on sieviläisille jokavuotinen perinne. Ranualta tullaan hakemaan maan parhaaksi kehuttuja marjoja ja tapaamaan samalla tuttuja.
Mutta tällä kertaa kaikki ei ole niin kuin ennen.

– Oli niin hiljaista, kun yksi puuttui, joku sieviläisistä toteaa jälkeenpäin Taisto Illikaiselle.

Viime kesä oli tosiaan erilainen, eikä vähiten Illikaiselle, joka tunnetaan Ranuan hillatohtorina.

– Sain toissa jouluna aivoverenvuodon, ja viime kesä meni rokulissa. Onneksi vuoto oli vähäinen, Illikainen, 74, kertoo.

Nyt sairaus on selätetty, ja hillatohtori on taas valmis kehään. Tällä kertaa Illikaisen nuorempi poika Janne Illikainen on luvannut lähteä isänsä kaveriksi ostamaan ja myymään hillaa.

Kunhan ne nyt ensin kypsyisivät.