Kuu­sa­mon kuuk­ke­li on kuin huu­to­kaup­pa­kei­sa­ri tut­ki­mas­sa ku­pa­ri­pan­nua mar­ras­kuun lu­ki­ja­ku­vas­sa

Kuusamolaisen Jouko Hyvösen ottama kuva kuparipannuun kurkkivasta uteliaasta kuukkelista valittiin Kalevan marraskuun lukijakuvaksi.

Jouko Hyvönen kuvasi uteliasta kuukkelia metsäkämppänsä Salamyhkän nuotiopaikalla. Kuukkeli muistutti Hyvösen mielestä huutokauppakeisaria, joka tutkii huutokaupattavaa kuparipannuaan.
Jouko Hyvönen kuvasi uteliasta kuukkelia metsäkämppänsä Salamyhkän nuotiopaikalla. Kuukkeli muistutti Hyvösen mielestä huutokauppakeisaria, joka tutkii huutokaupattavaa kuparipannuaan.
Kuva: Jouko Hyvönen

Kuusamolaisen Jouko Hyvösen ottama kuva kuparipannuun kurkkivasta uteliaasta kuukkelista valittiin Kalevan marraskuun lukijakuvaksi. Hyvönen vertaa kuukkelia humoristisesti huutokauppakeisariin.

Itä-Kuusamossa asuva Hyvönen kuvaa luontoa ja eläimiä aivan itärajan lähellä, jossa hänellä on tukikohtanaan metsäkämppä Salamyhkä. 

Myös kuukauden lukijakuvan kuukkeli on kuvattu pienen metsäkämpän nuotiopaikalta.

Hyvösen kavereina luonnossa on viisi vakiokuukkelia, joista hän on lähettänyt useita kuvia Kalevan lukijakuviin. Kesyt kuukkelit hyppivät niin kameran päällä kuin käyvät kuvaajan takin rintataskussakin etsimässä syötävää. 

– Jos vaikka laittaa hanskan pystyyn lumihankeen, kuukkelit kurkkivat sinne ja menevät hanskan sisälle uteliaina.

Kun Hyvönen muutti toistakymmentä vuotta sitten takaisin kotipaikkaansa Itä-Kuusamoon, luontokuvaus luontui hänen harrastuksekseen. Kuvia on kertynyt noin 100 000 kappaletta 10 vuoden aikana.

Omaksi ilokseen kuvaava Hyvönen on päässyt nappaamaan kuvia niin lähiseudun saukoista kuin karhuistakin aivan oman kotinsa pihapiirissä.

– Ruokin kesät talven metsän eläimiä. Linturuokintaa on hehtaarin alueella.

Luonnon kuvaamisen lisäksi Hyvöstä kiinnostavat vanhat rakennukset. Hän pohtii, että tulevaisuudessa olisi hienoa lähteä Kainuun korpimaisemiin tallentamaan kameralla vanhoja taloja.

Kuukauden kuvan ottajalle maksetaan 132,22 euron palkkio. Kuukauden kuvan valitsee Kalevan kuusihenkinen raati.

Marraskuussa lukijat lähettivät Kalevaan lähes 2000 lukijakuvaa.

Katso aikaisempia kuukauden lukijakuvia.