Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kaleva Mün­che­nissä: Samuel Purola myönsi, ettei ollut par­haas­sa iskussa EM-vä­li­eräs­sä – "Ka­le­van kisojen jälkeen on ollut vähän takki tyhjä"

Kuu­sa­mo­lai­nen met­säs­tä­jä kysyi: Millä tavoin sudelta saa suo­jau­tua? Asia jää syyt­tä­jän ja oi­keus­as­tei­den har­kin­taan

Kuusamolainen metsästäjä kohtasi suden viime viikolla jänismetsällä. Metsästäjä vaati tuoreeltaan virallisia toimintaohjeita vastaaviin tilanteisiin.

Susi on suojeltu laji. Arkistokuva.
Susi on suojeltu laji. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Kuusamolainen metsästäjä kohtasi suden viime viikolla jänismetsällä. Susi kävi hänen koiransa kimppuun.

Metsästäjän kertoman mukaan hän ampui yhden varoituslaukauksen suden viereen, joka eläimen nopean liikahduksen vuoksi oli osunut siihen. Metsästäjä vaatii virallisia toimintaohjeita vastaaviin tilanteisiin.

Tarkkoja ohjeita ei vain tunnu olevan. Tämä johtuu siitä, että asiat ovat aina tapauskohtaisia, ja juridiset ratkaisut ovat lopulta syyttäjän ja oikeusasteiden harkinnassa.

– Kyseessä on EU-direktivien mukaan suojeltu laji, jonka hätyyttäminen ja tappaminen on kiellettyä ilman poikkeuslupaa, Suomen riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman toteaa.

Ekman jatkaa, että tukalassa tilanteessa kyseessä voi olla pakkotila, jossa oman hengen tai omaisuuden suojeleminen on sallittua jopa rangaistavin keinoin. Tämän asian harkitsevat kussakin tilanteessa tapauskohtaisesti syyttäjä ja oikeusasteet.

Lainsäädäntö nykyisellään on Ekmanin mukaan riittävä eikä siihen pidä mennä asettamaan kovin tiukkoja tai yksityiskohtaisia sanamuotoja.

– En osaa kuvitella, miten asia voitaisiin nykyistä tarkemmin määritellä.

Niinpä tukalissa tilanteissa harkintavastuu teosta jää ensin metsästäjälle. Mikäli hänen epäillään toimineen lainvastaisesti, asiassa suoritetaan esitutkinta, jonka jälkeen tapauksen harkitsee syyttäjä. Mikäli syyttäjä katsoo, että tapaus on syytä käsitellä oikeudessa, asia etenee ensin käräjäoikeuteen ja sen jälkeen mahdollisesti ylempiin oikeusasteisiin.