Kuun­te­lee­ko Fa­ce­book pu­he­li­mia? Asian­tun­ti­ja: "Se olisi aika hyö­dy­tön ja tehoton tapa koh­dis­taa mai­non­taa"

Keskustelet ystäväsi kanssa automerkeistä, vauvoista tai lomamatkoista, kaivat puhelimen taskustasi ja huomaat, että Facebookin uutisvirtaan on ilmestynyt mainos aiheesta, josta olet juuri puhunut ystäväsi kanssa. Kuulostaako tutulta?

Facebookin tietosuojavastaavan mukaan on mahdotonta poistaa kaikkea mainontaa omasta uutisvirrasta.
Facebookin tietosuojavastaavan mukaan on mahdotonta poistaa kaikkea mainontaa omasta uutisvirrasta.
Kuva: LUONG THAI LINH

Keskustelet ystäväsi kanssa automerkeistä, vauvoista tai lomamatkoista, kaivat puhelimen taskustasi ja huomaat, että Facebookin uutisvirtaan on ilmestynyt mainos aiheesta, josta olet juuri puhunut ystäväsi kanssa.

Kuulostaako tutulta?

Tämä viittaisi äkkiseltään siihen, että Facebook tai sen omistamat sovellukset kuuntelisivat keskustelujasi puhelimen kautta, mikä olisi tietysti laitonta.

Cambridge Analytica skandaalin jälkeen Youtubessa on ollut nähtävillä muun muassa CNBC:n julkaisema video, jossa Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg vastaa kysymyksiin Yhdysvaltojen senaatin kuulemistilaisuudessa.

Kysymykseen siitä, käyttääkö Facebook laitteista kerättyä audiodataa Zuckerberg vastaa yksiselitteisesti, "ei".

Tietotekniikka-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen, mitä mieltä olette väitteestä, että Facebook tai jokin muu sovellus käyttää puhelimen mikrofonia kohdistaakseen mainontaa yksityisille ihmisille?

– Tästä on lukuisia kertomuksia, jotka ovat ihan uskomattomia ja niitä on vaikea selittää millään tavalla.

– Sitten on asian toinen puoli. Ensinnäkin Facebook ja Google jyrkästi kiistävät tekevänsä näin, ja toiseksi, jos he joskus jäisivät tästä kiinni, niin se olisi näille isoille pörssiyhtiöille todella vakava ja valtavat taloudelliset tappiot tuottava asia.

Mitä hyötyä tästä olisi Facebookille?

– Se olisi aika hyödytön ja tehoton tapa kohdistaa mainontaa. Puhelimen salakuuntelu kuluttaisi akkua, joten se näkyisi nopeasti käyttäjälle. Se lisäisi myös datakulutusta, joka varsinkin Yhdysvalloissa on iso asia, koska siellä ei ole näitä rajoittamattomia liittymiä toisin kuin meillä.

Onko kukaan pystynyt näyttämään tätä asiaa todeksi?

– Ihmisiltä tulee satunnaisia havaintoja, mutta kukaan ei ole pystynyt näyttämään puhelimella montaa kertaa peräkkäin, että mainokset kohdistuisivat juuri hänelle.

Olisiko mahdollista, että jokin kolmas osapuoli joskus hyödyntäisi kyseenalaisella tavalla Facebookin henkilötietoja esimerkiksi mainonnassa tai politiikassa?

– Voisi se olla mahdollista. Puheohjatut assistentit ovat muuttaneet tämän tilanteen. Näissä toiminnoissahan täytyy olla jokin puheohjelma käytössä. On epäilyjä, että nämä pääsee käsiksi siihen dataan, jota puhelimen mikrofonin kuunteleva toiminto käyttää, mutta tästäkään ei ole kenelläkään mitään varmaa tietoa, eikä sen pitäisi Facebookin mainontaan vaikuttaa.