Kuor­saus voi kieliä hen­gi­tys­tie­on­gel­mis­ta

Lyhytkuonoiset koirarodut, kuten mopsit, bulldogit ja bostoninterrierit, läähättävät kesäkelillä tavallista enemmän.

Ylipaino voi pahentaa lyhytkuonoisten koirien hengitysongelmia, sillä kehoon kertyvä rasva ahtauttaa hengitysteitä entisestään.
Ylipaino voi pahentaa lyhytkuonoisten koirien hengitysongelmia, sillä kehoon kertyvä rasva ahtauttaa hengitysteitä entisestään.
Kuva: Mikko Törmänen

Lyhytkuonoiset koirarodut, kuten mopsit, bulldogit ja bostoninterrierit, läähättävät kesäkelillä tavallista enemmän.

Mikä tähän on syynä, eläinlääkäriasema Akuutin eläinlääkäri Kaisa Wickström?

Lyhytkuonoisten rotujen jalostus on mennyt viime vuosina siihen suuntaan, että koirien kuonot ovat yhä vain lyhentyneet. Lyhytkuonoisilla koirilla ylemmät hengitystiet ovat jo luonnostaan ahtaat, ja käyvät jalostuksen myötä siis yhä ahtaammiksi.

Koiran nenä ei siis olekaan pelkkää nuuskimista varten?

Ei. Koira hengittää ensisijaisesti nenän kautta eikä osaa hengittää suun kautta. Nenä on tärkeä elin myös lämmönsäätelyssä. Koiralla ei ole kehossaan hikirauhasia, vaan kehon lämmönsäätely toimii nenän avulla.

Mitkä oireet kertovat koiran hengitystieongelmista?

Lisääntynyt läähättäminen ei itsessään ole hälyttävä merkki, sillä kaikki koirat toki läähättävät kesähelteellä. Jos hengittäminen näyttää työläältä ja koira käyttää siihen vatsalihaksiaan, on syytä huolestua. Myös jos koira rasituksen jälkeen läähättää hyvin pitkään, voi olla kyse hengitystieongelmista. Joskus myös kovaääninen kuorsaaminen voi kieliä hengenahdistuksesta.

Voidaanko koiran oloa mitenkään helpottaa?

Ensimmäinen asia, josta omistajan tulisi huolehtia, on koiran pysyminen normaalipainoisena. Kun kehoon kertyy rasvaa, sitä kertyy myös hengitysteiden alueelle, mikä ahtauttaa hengitysteitä entisestään. Kuumalla säällä hengenahtaudesta kärsivä koira tulisi tietysti pitää viileässä ja kovaa rasitusta tulisi välttää. Nuorille koirille voidaan tehdä myös kirurgisia toimenpiteitä ylempien hengitysteiden avartamiseksi.

Miksei jalostukseen puututa, kun kerran koirien hyvinvointi on kyseessä?

Asiasta on alettu puhua ja uskon, että muutos on tulossa, mutta se tietysti kestää jonkin aikaa. Englannissa esimerkiksi vastikään poistettiin näyttelykehästä pari sellaista koiraa, joilla katsottiin olevan liian lyhyt kuono. Myös Suomessa on meneillään englanninbulldoggien tutkimus, jossa pyritään selvittämään ongelman laajuus ja vaikuttamaan jalostuksen ongelmakohtiin.

Mitä tulisi ottaa huomioon, jos on aikeissa hankkia lyhytkuonoisen koiran?

Mitä lyhyemmät kuonot pennun emällä ja isällä on, sitä todennäköisempää on, että pennuillakin on ongelmia hengitysteissä. Kasvattajaa olisi hyvä jututtaa perinpohjaisesti, ja kaikkein paras olisi tietysti, jos voisi nähdä tulevan pentukoiransa molemmat vanhemmat. Kannattaa tosin ottaa huomioon, että tiineys jo itsessään on narttukoiralle fyysinen ponnistus, eli kaikkein parasta olisi, jos voisi nähdä emän jo ennen tiineysaikaa.