Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kuol­leen vil­li­eläi­men voi lä­het­tää Evi­ral­le kuo­lin­syy­tut­ki­muk­seen

Eviran Oulun toimipaikka ottaa mielellään tutkittavakseen isoja ja pieniä eläinten raatoja.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Eviran Oulun toimipaikka ottaa mielellään tutkittavakseen isoja ja pieniä eläinten raatoja.

Tieliikennelain mukaan jokaisella on mahdollisuuksien mukaan velvollisuus poistaa tieltä vaaraa aiheuttava este, myös kuollut eläin. Muuten raatojen keräilyyn ei ole velvoitetta, mutta halutessaan niin voi tehdä ja auttaa samalla eläinten kuolinsyytutkimusta.

Mitä tehdä, jos löytää tien penkalta kuolleen linnun tai jäniksen, erikoistutkija Varpu Hirvelä-Koski Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Oulun toimipaikasta?

– Erittäin suositeltavaa ja toivottavaa olisi tuoda tai lähettää se meille. Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää maksuttomaan tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa kirjallisen tiedon tutkimustuloksista postissa kotiinsa, kunhan muistaa laittaa pakettiin mukaan lähetteen yhteystietoineen.

– Jos näytteiden lähettäminen ei jostain syystä ole mahdollista eli eläin on esimeriksi liian iso, sen sijainti hankala tai ruho on pitkälle mädäntynyt, voi internetsivultamme löytyvän sähköisen lomakkeen avulla lähettää havaintonsa.

Millaisia eläimiä saatte tutkittavaksenne?

– Hyvin monenlaisia. Äskettäin saimme paketissa jäniksenpoikasen. Pikkulintuja on tullut viime aikoina paljon, sillä niitä on kuollut runsaasti salmonellaan.

– Erityisesti ilmoitukset joukkokuolemista, eli jos useita eläimiä on kuollut lyhyen ajan sisällä samassa paikassa tai eläimet ovat käyttäytyneet oudosti ennen kuolemaansa, ovat eläintautitutkimusten kannalta kiinnostavia. Yksittäisetkin kuolintapaukset voivat olla tärkeitä seurannalle, jos ne voidaan yhdistää muiden havaitsemiin samankaltaisiin tapahtumiin.

– Jos eläintä ei halua lähettää meille, haju- tai muuta haittaa aiheuttavan pienen, luonnonvaraisen kuolleen eläimen voi laittaa myös sekajäteastiaan.