Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Kuol­leek­si luultu ve­nä­läis­toi­mit­ta­ja il­maan­tui tie­do­tus­ti­lai­suu­teen Uk­rai­nas­sa - tie­dus­te­lu­pal­ve­lu myönsi la­vas­ta­neen­sa Bab­tshen­kon murhan

Ukrainan tiedustelupalvelu myöntää lavastaneensa venäläistoimittaja Arkadi Babtshenkon murhan.

Ukrainan tiedustelupalvelu myöntää lavastaneensa venäläistoimittaja Arkadi Babtshenkon murhan.

Vajaa vuorokausi sitten kerrottiin, että Babtshenko oli ammuttu kotonaan. Murhasta ehdittiin jo syyttää Venäjää. Kaikkien yllätykseksi 41-vuotias Babtshenko kuitenkin ilmestyi tänään elävänä tiedotustilaisuuteen Kiovassa.

Ukrainan turvallisuuspalvelun päällikkö kertoi tiedotustilaisuudessa, että "murha" oli osa erikoisoperaatiota, jonka tarkoituksena oli estää ennalta Babtshenkon todellinen murhayritys.

- Tämän operaation ansiosta pystyimme estämään kyynisen salajuonen ja todistamaan, että Venäjän turvallisuuspalvelu oli suunnittelemassa tätä rikosta, Ukrainan turvallisuuspalvelun päällikkö Vasyl Hrytsak sanoi tiedotustilaisuudessa.

Venäjän ulkoministeriö sanoi olevansa iloinen, että Babtshenko on elossa. Ministeriön mielestä tapauksessa on "propagandan tuntu", kertoi venäläinen uutistoimisto Interfax.

Venäjä vastasi Ukrainan syytöksiin

Uutinen Babtshenkon "kuolemasta" ehti synnyttää sananvaihtoa Ukrainan ja Venäjän välillä. Surevat ihmiset ehättivät myös laskea kukkia Venäjän Kiovassa olevan suurlähetystön lähettyville.

Ukrainan pääministeri VolodymyrGroysman ehti syyttää Venäjää Babtshenkon "kuolemasta". Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi pitävänsä surullisena sitä, että Venäjää syytetään surmasta.

- Ukrainan pääministeri puhuu jo nyt, että Venäjän salainen palvelu olisi tämän (surman) takana. Tutkimukset eivät ole vielä alkaneetkaan. Tällainen tyyli hoitaa kansainvälisiä suhteita on erittäin surullinen, Lavrov sanoi toimittajille.

Babtshenko lähti Venäjältä vuonna 2017

Babtshenko oli paennut Ukrainaan kritisoituaan Venäjän toimia Ukrainan konfliktissa. Hän lähti Venäjältä helmikuussa 2017, koska pelkäsi joutuvansa vankilaan ja häntä oli uhkailtu. Hän asui ennen Ukrainaan muuttoaan Tshekissä ja Israelissa.

Kiovassa Babtshenko on työskennellyt juontajana Krimin tataarien tv-asemalla ATR:llä.

Ennen lähtöään Venäjältä hän työskenteli Venäjän opposition Novaja Gazeta -sanomalehdessä ja liberaalilla Eho Moskvy -radioasemalla. Babtshenko on kirjoittanut lisäksi kirjan Sodan värit.

Linkki juttuun