Uimataito: Korona ai­heut­ti rajun not­kah­duk­sen lasten ui­ma­tai­toon ja nyt pe­lä­tään ener­gia­tal­koi­den vai­ku­tus­ta

Jääkiekko: Kärpät sai run­saas­ti tu­liai­sia Ville Koi­vu­sen hat­tu­temp­pu­näy­tök­ses­tä

Sisäilmaongelmat: Oulun Nor­maa­li­kou­lun si­sä­il­ma­on­gel­mat ovat taas ta­pe­til­la, reh­to­rin mukaan koulu on jat­ko­ajal­la

Kuo­lin­sii­vous nousi jär­jes­te­ly­il­miök­si - sen voi tehdä vaikka kol­mi­kymp­pi­se­nä

Konmaritus sai uuden muodon ruotsalaiskirjailijan menestyskirjan myötä.

Läheisesi perivät mielellään tavaroitasi – mutta eivät sentään kaikkia tavaroitasi, muistuttaa Margareta Magnusson Mitä jälkeen jää -kirjassaan.
Läheisesi perivät mielellään tavaroitasi – mutta eivät sentään kaikkia tavaroitasi, muistuttaa Margareta Magnusson Mitä jälkeen jää -kirjassaan.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Konmaritus sai uuden muodon ruotsalaisen menestyskirjan myötä. Vuoden alussa suomeksi ilmestynyt kirja opettaa, kuinka hankkiutua eroon turhasta ennen kuolemaansa.

Kun läheinen kuolee, tavaroiden raivaus on vääjäämättä edessä. Monelle se on raskas velvollisuus, eikä perintöriidoiltakaan aina vältytä. Mitä jos tekisi kuolinsiivouksen, jotta omilla perillisillä olisi helpompaa?

Ruotsalaisen taiteilija Margareta Magnusson Mitä jälkeen jää. Taito tehdä kuolinsiivous-kirjasta (Döstädning - ingen sorglig historia) on tullut maailmanlaajuinen menestys, josta on Suomessakin kohistu jo ennen kuin Tammen vasta julkaisema suomennos oli edes tullut markkinoille.

Magnusson kehottaa kirjassaan jokaista tunnustamaan rajallisuutensa ja pohtimaan sitä mitä haluaa jälkeläistensä perattavaksi jättää.

Hänen mukaansa kuolinsiivous kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen vanhuuden päiviä - sen voi aloittaa vaikka jo kolmekymppisenä.

- Vanheneminen ei ole helppoa, joten tavaroiden karsiminen kannattaa siis aloittaa hyvissä ajoin, hän kirjoittaa kirjassaan.

Nykyään koteihin kertyy paljon turhaakin tavaraa. Magnussonin mukaan varsinkin sellaisista tavaroista, joita ei edes muista omistavansa, kannattaa hankkiutua eroon.

Kuolinsiivous ei ole uusi asia

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto luki Magnussonin kirjan ruotsiksi viime syksynä ja arvelee sen suosion perustuvan paitsi kirjoittajan korkeaan yli 80 vuoden ikään myös konmari-ilmiöön liittyvään kodin järjestelyyn.

- Kirjoittajalla on jo ikänsä puolesta perspektiiviä, kun taas esimerkiksi Marie Kondo oli alle 30-vuotias, kun hän kirjoitti järjestelykirjansa. Magnusson korostaa toisten huomioimista paljon enemmän kuin Kondo kirjassaan, jossa pyöritään oman navan ympärillä ja kysellään, tuottaako tavara itselle iloa, Aalto pohtii.

Hänen mukaansa kuolinsiivous ei suinkaan ole uusi asia, vaan niitä on tehty jo keskiajalla. Nykyään kuolema on vain pyyhitty pois arkipäivästämme. Siksi kuoleman kohtaaminen ja kuolinsiivouksesta puhuminen voivat olla joillekin myös ahdistavia asioita.

- Olemme eläneet sellaisella tyylillä kuin eläisimme ikuisesti, vaikka maapallokin kärsii meidän tavarakaaoksestamme. Kun kirjoitin kuolinsiivouksesta Paikka kaikelle -blogissani, osa kavahti sitä, että vanhojen ihmisten pitäisi viimeisillä voimillaan siivota kotejaan muita varten. Siinä unohdettiin ihmisen sisäinen halu käydä prosessi läpi.

Miten on, pitäisikö eräänlainen kuolinsiivous aloittaa jo kolmekymppisenä, kuten Magnusson ehdottaa?

- Mielestäni kannattaa. Ehkä nuoret kiinnittävät ajoissa huomiota siihen, että tavaraa ei pääse kertymään. Yksi lapsi tuo amerikkalaisen tutkimuksen mukaan 30 prosenttia lisää tavaraa. Kannattaisi olla ainakin valppaana asian kanssa. Sitä ei tarvitse ajatella minään kuolinsiivouksena, sillä riittää, että omassa kodissa on hyvä olla ja tavarat palvelevat sinua eikä toisinpäin.

Asiaan voi suhtautua myös oman elämän läpikäymisenä.

- Ihmisestä jää jälkeen tavaraa, vaikka ei tarvitsisi jäädä kuin tarina. Tavaratkin muuttuvat mykiksi, kun kukaan ei osaa enää kertoa niiden tarinaa. Vanha sanonta kuuluu, että ensimmäiset 40 vuotta ihminen kerää tavaraa ja seuraavat 40 vuotta hän yrittää päästä siitä eroon, Aalto sanoo.

Etene isoista pienempiin

  • Jaa tavarat eri luokkiin esimerkiksi huonekaluihin, vaatteisiin, keittiövälineisiin kirjoihin ja liinavaatteisiin.
  • Aloita helposta luokasta eli esineistä, joihin ei liity liikaa tunteita. Ensimmäiseksi tavaraluokaksi käy hyvin vaikka vaatteet.
  • Etene isoista tavaroista pienimpiin.
  • Älä aloita valokuvista ja kirjeistä, ettet joudu "muistojen bulevardille" heti alkumetreillä
  • Kun koti on järjestyksessä eli tavaroilla on paikkansa, on kuolinsiivous helpompi tehdä.
  • Varaa projektiin riittävästi aikaa ja etene itsellesi sopivalla tahdilla.
  • Ajattele kuolinsiivousta aivan tavallisena arkisena puuhana.
  • Älä hanki uutta, jos vanhakin on käyttökelpoinen
  • Kuolinsiivous ohjaa suosimaan kierrätystä ja korjaamista sekä auttaa tekemään elämästä yksinkertaisempaa ja järjestämään hieman (tai paljon) lisätilaa.
  • Elämän on tarkoitus jatkua kuolinsiivouksen jälkeen.

Lähde: Margareta Magnusson: Mitä jälkeen jää (Tammi).