Kuoksan jou­koil­la näy­tön­paik­ka ko­ti­par­ke­til­la, voi­ma­ju­jut ovat peliään hakevan Ettan uusi ta­va­ra­merk­ki

Lentopalloseura Ettaa 11. perättäistä kauttaan luotsaava Olli Kuoksa ei hätkähdä enää vähästä.

Olli Kuoksan luotsaaman Ettan alku lentopalloliigassa on ollut kivikkoinen. Uuden joukkueen peli hakee vielä uomiaan.
Olli Kuoksan luotsaaman Ettan alku lentopalloliigassa on ollut kivikkoinen. Uuden joukkueen peli hakee vielä uomiaan.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Lentopalloseura Ettaa 11. perättäistä kauttaan luotsaava Olli Kuoksa ei hätkähdä enää vähästä, mutta kuluvan syksyn aikana päävalmentaja on tehnyt tuttavuutta epämiellyttävän tunnetilan kanssa.

– En muistanut, kuinka ikävältä tuntuu, kun otat kärsään ja istut tappiopelin jälkeen bussissa matkalla kotiin. En voi väittää, etteikö häviäminen söisi miestä rotan lailla, Kuoksa hymähtää.

Kontrasti Ettan viime kevään hurmokseen on räikeä. Kuoksan suojatit ovat avanneet kauden neljällä peräkkäisellä tappiolla.

Kylmä numerodata – nolla sarjapistettä ja eräsuhde 2–12 – kertoo, että Etta etsii vielä tietään voittavan lentopallon ytimeen.

Tilanne ei ole aivan niin synkkä kuin pelkkä sarjataulukko antaa ymmärtää. Ettan pelillinen tarina alkoi hopeajoukkueen hajoamisen jälkeen käytännössä nollapisteestä.

Uuden, voittavan orkesterin viritys ottaa aikansa. Lähtö kauteen on ollut käytännössä pahin mahdollinen, kun Etta kohtasi vieraskentällä peräkkäisinä viikonloppuina Akaa-Volleyn, Hurrikaanin, Loimun ja mestari-VaLePa:n.

– Tavallaan on ollut helpotus, että sarja alkoi näin. Tiukoissa paikoissa heikkoudet ja vahvuudet paljastuvat tylysti. Nyt saamme projektiamme nopeammin eteenpäin kuin siinä tapauksessa, että olisimme voittaneet kotona heikompia vastustajia, Kuoksa painottaa.

– Oletin kyllä, että pelimme olisi ollut jo tässä vaiheessa syksyä valmiimpaa.

Etta on toistaiseksi mysteeri paitsi kannattajilleen myös päävalmentajalleen.

– En vielä tunne pelaajia riittävän hyvin. Opettelemme sitäkin, mikä on kullekin yksilölle paras tapa palautteen antamiseen.

Lauantaina Etta esittäytyy kotiyleisölleen, kun VaLePa saapuu Ouluun vastavierailulle.

Ratkaisut kentällä saattavat poiketa rajusti siitä, mitä Etta viime kaudella esitti. Kenties näkyvin muutos liittyy niin sanottuihin voimajujuihin, joita uusi yleispelaaja Jan Helenius viljeli menestyksellä VaLePa-vieraspelissä. Etelässä Ettan voimajujut ehdittiin jo nimetä vähättelevästi ”kähmypalloiksi”.

– Emme halua vain lyödä, lyödä ja lyödä. Meidän täytyy löytää luovia ratkaisuja hyökkäyspeliin – varsinkin tilanteissa, joissa vastaanottomme ei toimi optimaalisesti, Kuoksa pohjustaa.

VaLePa-ottelussa huomio kiinnittyy Heleniuksen ohella passari Lasse Jylhän ja hakkuri Ville Sorvojan esitykseen. Suurta tulosvastuuta kantavan kaksikon yhteispelissä on vielä paljon petrattavaa.

Liigaottelu Etta–VaLePa lauantaina kello 15.30 Oulun urheilutalolla.