Kun­nol­li­nen tervaus pi­den­tää puu­ve­neen ikää

Vene kastellaan kesällä käytössä joskus jopa päivittäin.

Puuveneen vuosihuollossa tarvitaan tervaa, ohennetta, pensseli, harja sekä sikli tai teräsharja pikeentymien kaapimiseen.
Puuveneen vuosihuollossa tarvitaan tervaa, ohennetta, pensseli, harja sekä sikli tai teräsharja pikeentymien kaapimiseen.

Vene kastellaan kesällä käytössä joskus jopa päivittäin. Märkä puu on homeiden ja lahottajien ravintoa, ja jos lahottajien vaikutusta ei torju, puuaines hajoaa nopeasti.

Ulkosalla käytettävien puurakenteiden vanhin säilömistapa on tervaaminen. Huolella hoitaen puuveneen käyttöikä jopa kolminkertaistuu.

Tervaa myydään nykyään hyvin varustetuissa rauta- ja maalikaupoissa. Tuotemerkkeinä näkyvät "puuterva" ja "hautaterva", joista jälkimmäinen on arvostetumpaa. Se valmistetaan perinteisellä menetelmällä tervahaudassa. Ominaisuuksista tiedetään, että hautaterva kuivahtaa nopeammin kuin puutervan nimellä myyty tuote.

Ohenteeksi sopii mäntytärpätti, joka ohentamisen lisäksi myös vaalentaa tervausjälkeä. Oikea seossuhde riippuu veneen iästä ja laidoiksi käytetystä puulajista.

"Mäntylautaan käytetään yksi osa tärpättiä yhdeksään osaan tervaa", neuvoo venemestari Pekka Piri.

Piri kehottaa lämmittämään tervan kuumaksi ennen tärpätin sekoitusta, sillä tärpätillä laimennettu seos on pelkkää tervaa paljon syttymisherkempi.

Kylmällä tervalla ei saisi koskaan tervata, sillä se vain kuorettuu pintaan eikä kunnolla imeydy ja kuivu.

Tervan lämmittäminen saa kyllästeaineen mahdollisimman syvälle puun huokosiin. Kun puun tiehyet ovat täynnä tervaa, kosteus ei enää mahdu niihin ja lahottajamikrobeille ei jää elinmahdollisuutta.

Tärpätin ja tervan seos syttyy herkästi ja palaa roihuamalla. Ennen työhön ryhtymistä on valmistauduttava sammuttamaan syttynyt tervapata. Tulen tukahduttaminen käy esimerkiksi märällä sammutuspeitteellä.

Ennen tervausta vene puhdistetaan roskista harjan avulla. Tervatessa irtoroska liimaantuu pintaan ja rumentaa jälkeä. Myös saumojen puhdistus käy harjalla rapsutellen.

Paksut vanhat pikeentymät kannattaa poistaa siklin tai teräsharjan avulla niin, että uusi terva voi niissäkin kohti imeytyä puuhun.