Ku­nin­kai­ta kaatui shak­ki­tur­nauk­ses­sa Oulun pää­kir­jas­tos­sa – nopea shak­ki­pe­li kestää kym­me­nes­tä mi­nuu­tis­ta alle tuntiin

Kaikille avoin ja kaikenikäisille ja kaikentasoisille pelaajille tarkoitettu tapahtuma oli puolenpäivän aikaan kerännyt kirjastolle parikymmentä kiinnostunutta.

Simo Lehtonen (vas.) ja Heimo Ukkonen syventyivät 15+15 minuutin shakkipeliin, jossa molemmilla pelaajilla oli 15 minuuttia aikaa tehdä kaikki siirtonsa.
Simo Lehtonen (vas.) ja Heimo Ukkonen syventyivät 15+15 minuutin shakkipeliin, jossa molemmilla pelaajilla oli 15 minuuttia aikaa tehdä kaikki siirtonsa.
Kuva: Teija Soini

Viisi sekuntia ja valkoisen siirto. Toiset viisi sekuntia ja mustan siirto on tehty.

Simo Lehtosen ja Heimo Ukkosen shakkipelin alkua katsoessa tulee mieleen, että pelin enimmäiskestoksi asetetussa 30 minuutissa ehtisi pelata monta peliä.

– Kun paljon pelaa, niin avaukset ovat tuttuja ja tulevat rutiinilla, Simo Lehtonen selittää ripeää vauhtia.

Kohta tahti käykin verkkaisemmaksi ja siirtoja aletaan miettiä selvästi pidempään.

Lehtonen ja Ukkonen pelaavat keskittyneesti, vaikka heidän ympärillään käydään viittä muutakin peliä. Meneillään on pääkirjaston tapahtumatila Laiturissa Oulun Shakkiseuran ja Oulun kaupunginkirjaston yhteistyössä järjestämä nopean shakin turnaus.

– Tämä on ongelmanratkaisemista, Oulun Shakkiseuran puheenjohtaja Pertti Peuraniemi tiivistää pelin viehätyksen.

– Nopeiksi peleiksi kutsutaan pelejä, jotka kestävät kymmenestä minuutista alle tuntiin, Peuraniemi selventää ja lisää, että ajalla tarkoitetaan aikaa, jossa yhden pelaajan on tehtävä kaikki siirtonsa.

Kaikille avoin ja kaikenikäisille ja kaikentasoisille pelaajille tarkoitettu tapahtuma oli puolenpäivän aikaan kerännyt kirjastolle parikymmentä kiinnostunutta. Shakista kiinnostuneet Peuraniemi toivottaa tutustumaan lajiin syvemmin seuran maanantaisiin kerhoiltoihin.