Kolumni

Kuningas sopeutti hovin ajan vaatimuksiin – Kaarle Kustaa teki johtopäätökset ja karsi kuningashuonetta

Ruotsin kuningashuoneesta kuultiin alkuviikolla kohahduttavia uutisia. Kuningas Kaarle Kustaan radikaalilla päätöksellä kuningashuoneen kokoa pienennettiin merkittävästi.

Ruotsin uusi hallitus kävi esittäytymässä viime tammikuussa  kuningas Kaarle Kustaalle, joka on Ruotsin muodollinen valtionpäämies. Tapaamisessa Kuninkaanlinnassa oli läsnä myös kruununprinsessa Victoria.
Ruotsin uusi hallitus kävi esittäytymässä viime tammikuussa kuningas Kaarle Kustaalle, joka on Ruotsin muodollinen valtionpäämies. Tapaamisessa Kuninkaanlinnassa oli läsnä myös kruununprinsessa Victoria.
Ruotsin uusi hallitus kävi esittäytymässä viime tammikuussa kuningas Kaarle Kustaalle, joka on Ruotsin muodollinen valtionpäämies. Tapaamisessa Kuninkaanlinnassa oli läsnä myös kruununprinsessa Victoria.
Kuva: Ingemar Lindewall

"Kuningas yllätti arvostelijat ja teki ennakoivan, ajan henkeen sopivan johtopäätöksen, ennen kuin hovin määrärahatarpeista ehdittiin tehdä selvitys."

Ruotsin kuningashuoneesta kuultiin alkuviikolla kohahduttavia uutisia. Kuningas Kaarle Kustaan radikaalilla päätöksellä kuningashuoneen kokoa pienennettiin merkittävästi. Kuningashuoneeseen kuuluu enää kymmenen henkilöä, kun seitsemästä lapsenlapsesta viisi suljettiin ulkopuolelle.

-

Kuningasparin nuorempien lasten eli prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lapset eivät kuulu kuningashuoneeseen vaan he ovat jatkossa yksityishenkilöitä. Lapsenlapsia ei liioin kutsuta kuninkaallisiksi korkeuksiksi, vaikka he säilyttävätkin arvonimensä, jotka eivät kuitenkaan periydy.

Hovin virallisia keulakuvia ovat kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia sekä kruununprinsessa Victoria ja tämän prinssipuoliso Daniel. Myös kruununperijän, prinsessa Estellen edustustehtävät alkavat heti, kun ikää karttuu. Samalla julkisuuden armoton valokeila kohdistuu heihin entistä tiiviimmin.

Kuningas Kaarle Kustaan tunnuslause valtakaudelleen on "För Sverige, i tiden", jonka voi tulkita tarkoittavan sitä, että monarkia toimii Ruotsin hyväksi joustavasti ja ajan vaatimusten mukaisesti.

Motto sopii hyvin kuninkaan nyt tekemään päätökseen. Kuningashuonetta oli tässä vaiheessa mahdollisuus pienentää, kun kruununperimyksen jatkuvuus on kruununprinsessa Victorian lasten myötä varmistunut.

Kuninkaan järkeilyyn ovat epäilemättä vaikuttaneet myös kasvaneet ulkoiset paineet. Perustuslakivaliokunta kyseli jo pari vuotta sitten, miten raskasta taakkaa valtion on kannettava sen vastineeksi, että kuninkaalliset hoitavat virallisia tehtäviään maan hyväksi.

Kuningas yllätti arvostelijat ja teki ennakoivan, ajan henkeen sopivan johtopäätöksen, ennen kuin hovin määrärahatarpeista ehdittiin tehdä selvitys valtioneuvoston kansliassa. Näin vältetään herkän asian kiusallinen riepottelu.

Kruununprinsessa Victorian sisarusten prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen velvollisuudet ja viralliset edustustehtävät todennäköisesti vähenevät jatkossa, kun vastuu kuningashuoneesta on keskeisesti hallitsijaparin ja tulevan hallitsijan harteilla.

Kuninkaallisen perheen jäsenille velvollisuuksista vapautuminen tuo ilmeisen kaivattuja vapauksia. Prinssin ja prinsessan lapset voivat valita vapaasti, ilman hovin rajoituksia, mitä he tekevät tulevaisuudessa.

Omaa uraa voi luoda muuallakin kuin hyväntekeväisyysjärjestöjen ja vientiyritysten keulakuvina. Tämä antaa jälkikasvulle mahdollisuuden suuntautua haluamiinsa ammatteihin. Parrasvaloista siirrytään yksityisempään elämään, sikäli kuin se nykymedian oloissa on mahdollista. Prinsessa Madeleine asuu jo ulkomailla, eikä hänen puolisollaan ole kuninkaallista titteliä.

Merkittävä muutos on myös se, että kuninkaallisia lapsenlapsia ei elätetä hoville myönnettävistä valtion varoista. Uudistus ei luonnollisestikaan katkaise perhesiteitä, sillä asema kuninkaallisessa perheessä ja perimysjärjestyksessä pysyy ennallaan.

Kruununprinsessan sisarukset ovat antaneet uudistuksesta myötäsukaisia kommentteja. Ihan eri asia on, miten vietävästi heitä todellisuudessa saattaa harmittaa.

Historia on pullollaan kuningasperheiden sisäisiä valtataisteluja. Sellaista dramatiikkaa Bernadotten perheeltä tuskin on odotettavissa. Varsinaisen kuningashuoneen supistaminen on nykyaikainen ratkaisu. Sillä varmistetaan monarkian hyväksyttävyys Ruotsissa pitkälle tulevaisuuteen, vaikka se ei juuri nyt olekaan vaakalaudalla.