Ku­nin­gas saapui kau­pun­kiin – Vermon seriffi Köp­pi­nen kisaa vielä kerran ku­nin­kuus­ra­veis­sa

Hallitseva ravikuningas Köppinen matkusti Mäntyvaaraan 950 kilometriä, eikä se ole yhtä kaukana kotoa käynytkään.

Rovaniemen kuninkuusravit ovat Köppiselle viimeiset.
Rovaniemen kuninkuusravit ovat Köppiselle viimeiset.
Kuva: Pekka Aho

Hallitseva ravikuningas Köppinen matkusti Mäntyvaaraan 950 kilometriä, eikä se ole yhtä kaukana kotoa käynytkään.

Hovisaattueen keulalla keinahtelee mersu pitkän matkan viimeiset metrit hiekkatietä tallin pihaan. Sitä seuraavat vetoauto ja traileri, jonka avoimesta tuuletusikkunasta vilahtavat uteliaat silmät, otsatukka ja puhisevat sieraimet.

– Köpsy, Köpsy, Jyrki Korhonen ähisee ja pitelee ovea kiinni lastaussillalla.

Kun Kati-Maija Korhonen saa oriin riimunnarun irrotettua, Köppinen pakittaa pöhinällä autosta ulos, tanssahtelee pihalla kiharainen jouhipaljous auringossa kimaltaen ja huutelee olevansa Mäntyvaaran kovin kaveri.

Kuningas on saapunut kaupunkiin, eikä se jää kenellekään epäselväksi.

Korhoset pakkasivat kultakimpaleensa kyytiin kotona Siuntiossa viideltä keskiviikkoaamuna.

Viereen lastattiin, niin kuin aina pitemmille matkoille, Köppisen velipoika ja paras kaveri koko maailmassa, Turparulla – kotiväen kesken Upi vaan.

Sen tärkein virka on pitää seuraa kaksinkertaiselle ravikuninkaalle niin, että Köppisen ei tarvitse tuhlata energiaa ylimääräiseen tohottamiseen.

Keskiviikkoaamun viileinä tunteina Jyrki Korhonen kuskasi veljekset Keiteleelle Hiekan tilalle, missä huilattiin päivä helteeltä suojassa. Matka jatkui taas viideltä torstaiaamuna ja päättyi puolilta päivin Sinettään Rainer Oikaraisen tallille. Kutakuinkin 950 kilometriä, Korhosen isäntä laskee.

Näin kaukana kotoa Köppinen ei ole käynytkään, eikä ole koskaan ollut reissussa yli viikkoa.

– Lähdemme kotia kohti vasta sitten, kun Köpä on ehtinyt vähän palautua viikonlopun jälkeen, Kati-Maija Korhonen sanoo.

Sinetässä hevoset ovat olleet tarhassa ja Kati-Maija Korhonen ja perheen tytär Helinä ovat jaloitelleet Köppistä ja Turparullaa ratsastamalla – niin Köppistä yleensä jumpataan. On syöty ja juotu ja nukuttu hyvin, mitä nyt vähän aamumuroja jäi, isäntä kertaa. Köppinen on maltillinen matkamies.

Nyt kuningas on tuotu Mäntyvaaraan ottamaan pieni hiki pintaan hölkkäämällä, minkä jälkeen se saa jalkoihinsa Sinetässä pakastimessa odottavat kääreet.

Kun kuninkuusravien avauspäivä valkenee, Köppinen saa aamumuronsa seitsemältä, lähtee ulkoilemaan hieman ja syö vielä kahdelta ennen lähtöä kisapaikalle. Äiti ja tytär Korhonen huolehtivat, että silmäterän tavaramerkiksi muodostunut upea harja on viimeisen päälle puunattu ja kaikki tip top, ennen kuin ori astuu parrasvaloihin.

Viime sunnuntain ravien jälkeen Köppinen ei ole tehnyt juuri muuta kuin käynyt hierojalla ja osteopaatilla ja kylmähoidossa, ja kaiken kopissa köröttelyn ja hiljaiselon jälkeen siinä on virtaa kuin pienessä kylässä.

– Voi olla kylmää kyytiä, Jyrki Korhonen veistelee kärryille kiivetessään.

– Tuollainen se on, Kati-Maija Korhonen sanoo hymyillen valjakkoa katsellessaan. Hän tuntee omassa tallissa syntyneen hevosensa mielenliikkeet ja elkeet läpikotaisin.

– Rehellinen työmies. Kun se tekee töitä, se tekee aina niin hyvin kuin pystyy.

Korhoset ovat Rovaniemellä Köppisen kanssa kuudensissa kuninkuusraveissaan. Ne ovat kultakimpaleen viimeiset, sillä 15-vuotias on tullut kilpailuikänsä päähän.

Tekemistä sillä kuitenkin riittää, sekä siitosoriina että ratsukoululaisena.

– Yritän saada sen ratsukantakirjaan kilpauran jälkeen, kun askellajeja uskaltaa harjoitella enemmän.

Seriffi Siuntiosta

Kaksinkertainen ravikuningas (2014 ja 2017) Köppinen on siuntiolaisten Kati-Maija ja Jyrki Korhosen oma kasvatti ja valmennettava. Sen ennätykset ovat 20,4 aly ja 22,3 ke ja voittosumma 662 153 euroa.

Vermon seriffin lempinimen saaneen Köppisen leipälaji ovat pitkät matkat – kuninkuuskilpailussa sen vahvuus on 3 100 metrin päätösmatka. Rovaniemellä sitä ohjastaa Ari Moilanen.

Köppisellä on 22 jälkeläistä ja lisää tulossa tältä kesältä.

”Köppisen emä oli synnyttänyt varsan yöllä ilman mitään ennakkovaroitusta. Kun Jyrki meni aamulla katsomaan, varsa jo käänsi takapuolta ovelle sillä mielin, että häivy, nämä ovat minun tissini. Se poukkoili emän luota aitauksesta poneja katsomaan jo aivan pienenä.”
Kati-Maija Korhonen Köppisen kasvattaja.