Ku­lut­ta­ja-leh­ti tes­ta­si: Hinta tai ar­vos­tet­tu merkki ei takaa hyvää pa­ris­toa - Lidlin patteri oli sekä halvin että paras

Kalliimpi hinta ja tunnettu merkki eivät tarkoita paristojen kohdalla parempaa laatua ja kestoa, kertoo tuoreen Kuluttaja-lehden tekemä paristotesti. Lehti testasi 19 pikkuparistoa eli AAA-koon tuotetta.

Kuluttaja-lehti testasi 19 pikkuparistoa eli AAA-koon tuotetta. Testin halvin Lidlin patteri oli paras.
Kuluttaja-lehti testasi 19 pikkuparistoa eli AAA-koon tuotetta. Testin halvin Lidlin patteri oli paras.
Kuva: Antti Pasanen

Kalliimpi hinta ja tunnettu merkki eivät tarkoita paristojen kohdalla parempaa laatua ja kestoa, kertoo tuoreen Kuluttaja-lehden tekemä paristotesti.

Lehti testasi 19 pikkuparistoa eli AAA-koon tuotetta. Niiden käyttöaikaa testattiin taskulampussa ja langattomassa hiiressä. Lampputesti tehtiin huoneenlämmössä ja  nollassa celsiusasteessa.

Lidlin Aerocell-niminen paristo vei koko testin voiton ollen sekä halvin että testeissä kokonaistulokseltaan paras.

Myös Ikean, Bilteman, Clas Ohlsonin ja S-ryhmän Rainbow-merkin "halpispatterit" saivat kelpo arvosanat hintaan nähden.

Esimerkiksi tunnetut nimet Varta, Panasonic, GP ja Sony jäivät takamatkalle testin kärkituotteisiin nähden. Toisaalta testin perusteella yksikään mukana olleista pattereista ei ole täysin surkea ostos.

Tunnetuista ja kalliimmista merkeistä Duracell antoi parhaiten vastinetta isommalle hinnalle, sillä sen Ultra Power-patteri jaksoi huoneenlämmössä tehdyssä kestotestissä parhaiten. Myös lelukauppojen myymä Power-paristo oli hyvä, joskin kallis.

Hurjat hintaerot per kappale

Paristoilla oli huimat kappalehintaerot: testivoittajan eli Lidlin yksi paristo maksoi 28 senttiä, kun kallein Energizer Eco Advanced-patteri kustansi 1,12 euroa kappaleelta.

Testissä laskettiin myös, kuinka paljon rahalle saa vastinetta eri paristojen kohdalla. Tämä tehtiin mittaamalla, kuinka kauan pattereilla toimivaa taskulamppua pystyi käyttämään yhdellä eurolla saatavilla paristoilla.

Lidlin Aerocell-paristoilla lamppu palaa eurolla 1057 minuuttia eli lähes 18 tuntia, kalliilla Energizerilla vain 261 minuuttia eli reilut neljä tuntia.

Kylmät olosuhteet purivat kaikkien paristojen tehoon, mutta tässäkin jyvät erottuivat akanoista. Kylmissä olosuhteissa parhaiten jaksoi lelukauppojen merkki Power, heikoimmin vain Gigantissa myytävä Logik-paristo.

Kylmän vaikutus näkyi esimerkiksi Lidlin testivoittajassa niin, että taskulampun paloajasta leikkautui tunti pois verrattuna paloaikaan huoneenlämmössä.