Korona: Toimi näin, jos tulet ki­peäk­si tai epäilet ko­ro­na­tar­tun­taa – Ko­ko­sim­me PPSHP:n ja muiden toi­mi­joi­den ohjeet yhteen

Koronanyrkki: Ul­ko­ti­lo­ja kos­ke­via ra­joi­tuk­sia tar­kas­tel­laan uu­del­leen

Kult­tuu­rin kehto - ei ghetto

Biologian ja maantieteen opettajien liiton tämänvuotiset kevätpäivät järjestetään 17.--18.4. Turussa otsikolla "Turku -- kulttuurin ghetto". BMOL Turku ry:n puheenjohtaja Jukka Tulivuori vastaa Pedon ihmettelyyn.

Kakolanmäen entisen lääninvankilan tutkistelu sopii Turku - kulttuurin ghetto -teemaan, tuumaa Jukka Tulivuori.
Kakolanmäen entisen lääninvankilan tutkistelu sopii Turku - kulttuurin ghetto -teemaan, tuumaa Jukka Tulivuori.

Biologian ja maantieteen opettajien liiton tämänvuotiset kevätpäivät järjestetään 17.--18.4. Turussa otsikolla "Turku -- kulttuurin ghetto". BMOL Turku ry:n puheenjohtaja Jukka Tulivuori vastaa Pedon ihmettelyyn.

Se, että tapahtuman nimi on "Turku - kulttuurin ghetto", on sinänsä ymmärrettävää, mutta miten tämä liittyy siihen, että kyse on Biologian ja maantieteen opettajien liiton kevätpäivistä?

Idea tuli siitä, että Turku on kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Mietittiin kevätpäivien teemaa ja ajateltiin, että saataisiinko siitä aiheesta irti jotain. Ja toisaalta ghettoutuminen voidaan nähdä kaupunkimaantieteellisenä ilmiönä.

Kuvastaako tapahtuman nimi Turun valmiutta kulttuuripääkaupungiksi?

Toivottavasti ei. Yksi asia oli se, että ohjelmassa on käynti Kakolan entisessä vankilassa, minkä jälkeen mennään Norssiin, joka sijaitsee nykyään Varissuolla, Suomen suurimmassa lähiössä, niin tämäkin on oikeastaan kaupunkimaantiedettä. Ja Varissuolla taitaa olla Suomen lähiöistä suhteessa eniten maahanmuuttajia.

Mutta millä tavalla turkulainen kulttuuri on ghettoutunut?

En tiedä, onko se ghettoutunut. Toki täällä on ollut kaikenlaista mielenkiintoista tänä keväänä, Myllysillan romahtamista ja Kakolan paloa.

Rapistumaan päin siis ollaan.

Kyllä. Tietysti aihe oli puoliksi vitsi. Osaltaan kyse voi olla pienestä sarkasmista kulttuuripääkaupunkivuotta kohtaan: onko se kaikkein järkevin paikka laittaa rahaa, kun on monia muitakin asioita, kuten koulurakennuksia, joita voisi korjata. Itsekin olen koulussa, joka on remontoitu kunnolla viimeksi 60-luvulla.

Tapahtumanne ohjelmakin on hieman erikoinen. "Hyönteisten toukkien käyttö rikostutkimuksessa" -esitelmä tuntuisi viittaavan lähinnä kauhukulttuuriin.

Aihe tuli samasta teemaideasta. Ilari [Sääksjärvi] on useamman vuoden tehnyt sitä yhtenä projektinaan. Kun hyönteiset ovat esimerkiksi munineet kuolleeseen, niin siitä, miten toukat ovat tästä eteenpäin kehittyneet, voitaisiin päätellä kuolinaika.

Kauhean usein Ilarin apua ei toki ole tarvittu. Mutta CSI-sarjan juttuja hän lupasi vähän kumota.

Entä sivuaako "Hullukaalia ja humalaa keskiajan tunkioissa" -luento sikäläistä päihteidenkäyttöä?

Ehkä. Siitä luennosta en tiedä paljon etukäteen, mutta myös siinä mietittiin aihetta, joka sopisi ghettoutumiseen ja toisaalta Turkuun keskiaikaisena kaupunkina.

Mikä muuten on käsityksesi Turun kulttuuripolitiikasta?

Ei se toivottavasti ghettoutumista edistä. Ainakin ensi vuonna on luvassa kaikenlaista monipuolista ohjelmaa, ja onhan Turussa muutenkin paljon museoita ja muita sellaisia. Kyllä tämä on monessa mielessä kulttuurin kehto.

Tänne pohjoiseen asti on kantautunut, että Turun vanhimman rock-klubin TVO:n lopettaminen herättää siellä paljon närää. Koskettaako se sinua?

Henkilökohtaisesti sillä tasolla, että opiskeluaikoina moni meistä järjestäjistä ja osallistujistakin on siellä aikaa viettänyt, mutta ei ehkä sen enempää. On toki mielenkiintoinen ilmiö, että tuokin pitää lakkauttaa. Mutta se liittyy tietty siihen, että koko YO-talo menee remonttiin.

Mitä pidät siitä, että ulkopaikkakuntalaiselle tulee käsitteestä "turkulainen kulttuuri" ensimmäisenä mieleen Vares?

Ihan hyviä kirjoja ne ovat, itsekin on tullut niitä luettua. Siinä mielessä hauskoja, että tapahtumapaikat ovat tuttuja. Omaa kulttuuria sekin.