Kul­ta­sirk­ku katosi Suo­mes­ta

Tuhansia lintuharrastajia vuosien mittaan Liminganlahdelle houkutellut kultasirkku on käytännössä kuollut Suomesta sukupuuttoon. Viimeisimmässä Suomea koskevassa uhanalaisuustarkastelussa kultasirkku on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Tuhansia lintuharrastajia vuosien mittaan Liminganlahdelle houkutellut kultasirkku on käytännössä kuollut Suomesta sukupuuttoon. Viimeisimmässä Suomea koskevassa uhanalaisuustarkastelussa kultasirkku on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Vuoden 2003 jälkeen Suomessa on kuitenkin havaittu vain kaksi kultasirkkuyksilöä: kesäkuussa 2005 koiras Limingassa ja kesäkuussa 2007 koiras Kiteellä. Naaraslintu on havaittu Suomessa viimeksi vuonna 2002.

Uhanalaisuuskriteerien määritelmän mukaan laji on hävinnyt, kun "lajin epäilyksettä viimeinen yksilö on kuollut tai siirtynyt tarkastelualueen ulkopuolelle." Suomeen asti saattaa jatkossakin muuttaa yksittäisiä lintuja, mutta pesivää kantaa Suomessa ei ole enää vuosiin ollut.

Laji vähenee muuallakin. "Toukokuussa julkaistussa kansainvälisessä lintujen uhanalaisuuslistan päivityksessä kultasirkku katsottiin vaarantuneeksi", kertoo Birdlife Suomen suojeluasiantuntija Margus Ellermaa.

Maailmanlaajuisen taantuman pääsyynä pidetään kultasirkkujen laajamittaista pyyntiä, Ellermaa kertoo. Kultasirkku pesii laajalla alueella Venäjän havumetsävyöhykkeellä ja muuttaa talveksi Kaakkois-Aasiaan. Muuttomatkan varrella Kiinassa sirkkuja pyydetään valtavia määriä syötäväksi. "Paikalliset tutkijatkin vahvistavat, kuinka mielettömän paljon niitä syödään", Ellermaa kertoo.

Ellermaan mukaan ongelmaseutua on etenkin Guangdongin maakunta Etelä-Kiinassa. Eräässä kaupungissa kultasirkkuja myydään kiivaimman muuton aikaan yli 10 000 lintua päivässä. Ellermaan kirjoittama katsaus kultasirkun häviämisestä on juuri julkaistu Linnut-lehdessä.

Lintuja pyydetään myös talvehtimisseuduilla, muun muassa Thaimaassa.

Muitakin vähenemisen syitä voi kultasirkun vähenemisen takana olla, kuten talvehtimisseuduilla tapahtuneet muutokset maataloudessa. "Lajilla on kuitenkin hyvin laaja levinneisyysalue, ja mitään koko Siperian pesimäalueita koskevaa muutosta tuskin löytyy", Ellermaa pohtii.

Suomi on ollut kultasirkun levinneisyysalueen läntisimmällä laidalla. Kultasirkku on katoamassa myös levinneisyysalueen toisesta ääripäästä Pohjois-Japanista. Birdlife Internationalin uhanalaisuuspäivityksessä kultasirkun mainitaan vähentyneen huomattavasti useimmilla tutkituilla pesimäalueilla. Myös talvehtimisalueilla määrät ovat laskeneet.

Kultasirkkujen pyynti on nykyään kielletty ainakin joissain osissa Kiinaa. Kielto ei ole kuitenkaan lopettanut vainoa.