Kul­ta­mer­sul­la ajava Jaber he­rät­tää kohua – lii­ke­kump­pa­nit eivät hät­käh­dä

Rami Jaberin ympärillä pyörii monenlaisia väitteitä. Jaberin on vaikea ymmärtää itseensä kohdistuvaa mustamaalausta.

Rami Jaber.
Rami Jaber.
Kuva: Jukka Leinonen

Sosiaalisessa mediassa käy melkoinen kuohu Ouluun asettuneen Rami Jaberin tai virallisemmin Rami Al Husseinin ympärillä. Kuka tuo rallivideoita ja kaahailulyhytelokuvia tekevä, kullanväriseksi teipatulla Mercedes-Benzillä ajeleva ja myös prinssi-nimitystä käyttävä palestiinalaislähtöinen mies oikein on ja mitä kaikkea hänellä on taustallaan?

Väitteissä on pyöritelty muun muassa miehen varallisuutta ja liiketoimintaa sekä riepoteltu myös tämän yksityiselämää.

Viranomaislähteiden mukaan Jaberin luottotiedot ovat kunnossa. Jaber on oululaisen tuotantoyhtiön RNG Group Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Yrityksen tuoreimmat tilinpäätöstiedot ovat vuodelta 2014. Vuoden 2014 lopussa sen liikevaihto oli noin 20 000 euroa ja yritys teki tappiota suunnilleen saman verran. Saman vuoden verotuksessa Jaberilla oli ansio- ja pääomatuloa nolla euroa.

Jaberista tuli jalkapalloseura AC Oulun suuromistaja ja hallituksen jäsen sen jälkeen, kun hän oli ostanut kymmenen prosenttia seuran osakekannasta viime vuoden lopussa.

Tuhannen osakkeen hinta oli 50 000 euroa eli sama kuin se, millä Oulun kaupungin elinkeinoliikelaitos Business Oulu osallistui RNG Groupin tuoreimman tuotannon, työnimellä The Great Escape kulkeneen elokuvan tekemiseen.

AC Oulun mukaan osakkeiden kauppasumma maksettiin sille tuotantoyhtiö RNG Groupin tililtä.

Jaber ihmettelee väitteitä

Kalevan haastattelema Jaber ihmettelee sosiaalisessa mediassa liikkuvia väitteitä ja ihmettelee, miksi hänestä puhutaan pahaa, vaikka hänen tarkoituksensa on tehdä hyvää.

– Ymmärtäisin sen, jos tekisin rötöksiä, mutta teen pelkästään hyviä asioita. Ehkä kyse on jonkinlaisesta kateudesta.

Jaber kiistää väitteen siitä, että hän olisi ohjannut Business Oululta lyhytelokuvan tuotantoon saamansa 50 000 euroa AC Oulun osakekauppaan. Hän sanoo käyttäneensä siihen Lähi-idästä saamiaan sponsorirahoja.

– Business Oulun rahat kohdistuivat (lyhytelokuva-)tuotantoon. Maksoin itse esimerkiksi tuottajan ja muita kuluja, mitkä olivat edellytyksiä Business Oulun tuelle.

Jaberin varallisuutta on kyseenalaistettu sillä perusteella, että hänelle myönnettiin oikeusapua oikeudellisen asian hoitamista varten varattomuuden perusteella viime vuoden lopulla samoihin aikoihin kuin hänestä tuli jalkapalloseuran suuromistaja.

Jaber sanoo saavansa palkkaa RNG Groupilta ja maksavansa Suomeen veroja. Hän kertoo olevansa myös yksi yhdysvaltalaisen videotuotantoyhtiön White Revolverin omistajista.

– En tiedä, miksi tällainen (oikeusapu-)päätös on tehty. Ehkä minulla katsottiin olevan liian vähän tuloja.

Jaberiin on kohdistunut myös väitteitä kansainvälisestä huoltajuuskiistasta ja jopa lapsikaappauksesta. Jaberin mukaan asia on perätön ja se on selvitetty suomalaisviranomaisten kanssa.

Prinsseydestä Jaber sanoo, että kyseessä on nimitys, jota palestiinalaiset hänestä käyttävät.

– Minulla on yhä todistus prinsseydestä Jerusalemista.

Suomeen Jaber sanoo saapuneensa ensimmäisen kerran harjoittelemaan lumessa ajamista, muistinsa mukaan joko vuonna 2009 tai 2010. Oulua hän kertoo haluavansa tehdä tunnetuksi elokuvien ja jalkapallon kautta.

Business Oulu toivoo näkyvyyttä

Oulun kaupungin elinkeinoliikelaitos Business Oulu on osallistunut rahallisesti kahteen Rami Jaberin tuotantoyhtiön tuotantoon, kertoo projektipäällikkö Soile Pitkänen.

Osittain Oulussa helmikuussa kuvattuun The Great Escape -lyhytelokuvaan Business Oulu on sijoittanut 50 000 euroa sekä Oulussa 2013 kuvattuun GT Radial 1 Finland -rallivideoon noin 13 000 euroa.

– Sitä vastoin viime keväänä julkaistun 2 Hours to Vegas -elokuvan rahoituksessa kaupunki tai Business Oulu ei ole ollut millään tavoin mukana, vaikka kyseisen elokuvan auton teippauksissa kaupungin logo mukana onkin.

Elokuvakumppanuuksien tavoitteena on lisätä Oulun näkyvyyttä ja tunnettuutta.

Esimerkiksi Jaberin yhtiön tuoreimmassa tuotannossa Oulu saa näkyvyyttä niin, että kaupungin logo näkyy valmiin elokuvan alku- ja lopputeksteissä, markkinointimateriaalissa sekä elokuvassa esiintyvässä autossa. Oulun kaupungin on myös oltava tunnistettavasti elokuvan kuvauspaikkana.

– Selvitämme aina yhteistyökumppaniemme taustat muun muassa kaupparekisterin ja verotustodistusten kautta, kertoo Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Ala-Mursula sanoo ”melkein tietävänsä”, mistä viime päivien mediakohu on lähtenyt liikkeelle.

– Meidän suuntaamme Jaber on hoitanut sopimusasiat moitteettomasti.

AC Oulussa tyytyväisiä

AC Oulun hallituksen puheenjohtaja Arto Oja myöntää, että mediassa liikkuvat ”kamalat uutiset” Rami Jaberista tuntuvat tympeiltä ”eivätkä tee meillekään hyvää”.

Oja pitää silti Jaberin tuloa seuraan myönteisenä asiana.

– Jaberilla on paljon seuraajia (sosiaalisessa mediassa), ja lisäksi hän tuli mukaan merkittävällä summalla.