Yleisurheilun EM-kisat: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Murto ja dead­li­ne eli voisiko Suomi siirtyä län­ti­sen Eu­roo­pan aikaan?

Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kullan takana le­gen­dat

Kultahiput ovat arvokkaita, mutta vielä arvokkaampia voivat olla tarinat hippujen takana. Tällä periaatteella on liikemies ja monialayhtiö Wihurin pääomistaja Antti Aarnio-Wihuri kerännyt kultahippukokoelmaa.

Kultaseppä Janne Kannisto pitelee käsissään hippukorua, joka on käynyt muun muassa Linnan juhlilla Antti Aarnio-Wihurin puolison kaulassa. Itse hipun on löytänyt Niilo "Nipa" Raumala 1970-luvulla. Raumala asui
Kultaseppä Janne Kannisto pitelee käsissään hippukorua, joka on käynyt muun muassa Linnan juhlilla Antti Aarnio-Wihurin puolison kaulassa. Itse hipun on löytänyt Niilo "Nipa" Raumala 1970-luvulla. Raumala asui

Kultahiput ovat arvokkaita, mutta vielä arvokkaampia voivat olla tarinat hippujen takana. Tällä periaatteella on liikemies ja monialayhtiö Wihurin pääomistaja Antti Aarnio-Wihuri kerännyt kultahippukokoelmaa, joka on ensimmäistä kertaa julkisesti esillä Kultamuseossa Sodankylän Tankavaarassa 29.7.-12.8.

Aarnio-Wihuri on itse kulkenut Lemmenjoen kultamailla jo 1950-luvun lopulta muutamia kertoja vuodessa. Vaikka hän ei pidä itseään "himokaivajana", kulta ja löydökset viehättivät ja hän alkoi hiljalleen ostella kaivajien kaupittelemia hippuja. Kokoelmaan päätyneiden hippujen taustalla täytyy hänen mukaansa kuitenkin olla jotain erityistä.

"Haluan tietää tarkasti, mistä hippu on löydetty, kuka löysi, miten löysi ja liittyykö siihen hyvää tarinaa", Aarnio-Wihuri selventää.

Kokoelman hiput ovat kaikki Lemmenjoelta ja niiden kautta valottuu Lemmenjoen kullankaivuun historia 1940-luvulta tähän päivään saakka.

Kokoelman pienimmästä päästä on Aarnio-Wihurin oman innostuksen aloittanut 2,8 grammainen hippu ja suurin on vuosikymmenet kadoksissa ollut ja vastikään helsinkiläisestä kassakaapista löytynyt 160 grammainen Korhosen hippu, joka on suurin Lemmenjoelta lapiopelillä kaivettu löydös.

Kokoelman asiantuntijana toimiva oululaisen Kurukorun kultaseppä ja kullankaivaja Janne Kannisto tietää kertoa, että vuonna 1949 erään kaivosmiesten tupakkatauon aikana maata potkiskelemalla löytynyt Korhosen hippu oli ratkaiseva löytö koko Lemmenjoen kullankaivuun kannalta. Hippu kiihdytti kultaryntäystä ja nosti uskoa konekaivuuseen.

Lue lisää perjantain Kalevasta!