
Postin pakettilajittelijoiden tarina päättyi onnellisesti, mutta keskustelu valtion omistajaohjauksen roolista jatkuu. Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron kujanjuoksu monine vaiheineen on sekava vyyhti.
Loppu hyvin, kaikki hyvin. Tätä vanhaa sananpartta ei ehkä voida käyttää Suomea viime päivinä kurittaneesta Posti-kiistaan liittyneestä lakkoaallosta.
Vaikka kiista sai keskiviikkona onnellisen lopun, niin varmaa on, että lakkoon johtaneita syitä setvitään vielä tovi. Selvyyttä vaatii erityisesti se, mitä omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) tiesi, ja mitä hän ei tiennyt. Paateron antamat lausunnot ovat olleet sekavia ja vaikeasti ymmärrettäviä.
Kuivin kalossein ei touhusta selviä pääministeri Antti Rinnekään (sd.) Vastausta vaaditaan, ainakin opposition suunnasta siihen, oliko Postin johdolla liikkeenluovutukselle valtion tuki, vai eikö ollut. Kun totuus saadaan selville, voi sillä olla kauaskantoiset vaikutukset.
Näin asiat etenivät
Elokuu. Julkisuuteen oli kerrottu, että Postin hallituksen puheenjohtaja MattiPohjola informoi liikkeenluovutuksesta eli pakettilajittelijoiden siirrosta Posti Palvelut Oy:hyn ja siirron aikataulusta omistajaohjausministeri Paateroa 21. päivänä elokuuta. Liikkeenluovutus tehtiin ensimmäinen päivä syyskuuta.
Tällä viikolla julkaistusta taustamuistiosta selvisi, että Postin suunnitelma 700 pakettilajittelijasta oli ollut esillä Postin ja omistajaohjauksen johdon yhteisessä kokouksessa 21. elokuuta. Uusi työehtosopimus oli astumassa voimaan kuitenkin vasta marraskuun 1. päivänä.
Paatero on sen sijaan kertonut, että häntä olisi informoitu liikkeen luovutuksesta vasta jälkikäteen.
Tosin tämän viikon tiistaina Paatero myönsi, että tieto suunnitelmista siirtää pakettilajittelijat toisen työehtosopimuksen alle olisi ollut hänen saatavillaan jo 21. elokuuta pidetyssä tilaisuudessa.
Syyskuu. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU vaati syyskuun 3. päivänä, että Posti siirtää lajitteluhenkilöstönsä takaisin Posti Oy:hyn viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen piiriin.
Samana päivän Paatero piti tiedotustilaisuuden. Hän sanoi, että asiassa otetaan aikalisä, eikä siirtoa nyt tehdä heikomman sopimuksen piiriin. Ministeri myös korosti, että neuvotteluissa ovat mukana työntekijä- ja työnantajaliitot.
PAU:n valtuusto oli koolla 20. syyskuuta. Se päätti, että työehtojen "halpuuttamista" vastustetaan tarvittaessa työtaisteluin. Pakettilajittelijoiden olisi oltava neuvotteluissa mukana.
Lokakuu: Neuvotteluja työehtosopimuksesta käytiin, mutta tuloksetta. Osapuolet kävivät jo valtakunnansovittelijan pakeilla. Lokakuun 23. päivänä PAU päätti työtaistelusta.
Marraskuu. Lakko alkoi 11. päivänä kaikissa postinjakelun, käsittelyn ja kuljetuksen työtehtävissä.
Sovittelua jatkettiin, mutta tuloksetta. Useat liitot ilmoittivat olevansa valmiita myötätuntolakkoihin postilaisten puolesta.
Sovittelija antoi sovintoehdotuksen 19. päivänä, PAU hylkäsi sen. Postilaiset järjestivät seuraavana päivänä mielenosoituksen Eduskuntatalon edessä. Lakkoja jatkettiin.
Jälleen uusi käänne tapahtui torstaina 21. marraskuuta. Pääministeri Rinne vakuutti medialle ennen kyselytuntia, että Postin kiistan ratkaisun avaimet ovat valtakunnan sovittelijan käsissä. Paatero lupasi antaa tietoa kello 14, mutta siirsi tiedotustilaisuuden alkavaksi kello 16.
Siellä selvisi, että kiistaa alkaa selvitellä työmarkkinoiden konkarinelikko. PAU hylkäisi heiltä tulleen sovintoesityksen, ja lakot jatkuivat.
Paatero oli kertonut samassa tiedotustilaisuudessa Lännen Medialle, että hän oli tietoinen alkusyksystä siitä, että yhtiön hallitus on tehnyt päätöksen, jolla noin 700 paketin lajittelijaa siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin. Hän totesi, ettei silloin tiennyt sen sisällöstä, vaan tiesi siitä jälkeenpäin.
Kyselytunnilla Rinne paukautti, että Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu Suomessa loppuu.
Lakot uhkasivat pysäyttää koko maan ja tunnelma kärjistyi. Osapuolet kävivät uudelleen neuvottelupöytään. Tiistaina 26. marraskuuta vuorossa oli jälleen uusi sovintoyritys.
Paatero kertoi Ylen A-studiossa, että tiedonkulussa on parantamisen varaa. Herätyskellojen olisi pitänyt soida liikkeenluovutuksen yhteydessä. Viestinnästä olisi niin ikään keskusteltava Postin johdon kanssa.
Keskiviikkona 27. marraskuuta valkoinen savu nousi valtakunnansovittelijan toimistolta.
Osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen uudeksi viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseksi. Uusi sopimus on voimassa kaksi vuotta. Samassa kokonaisuudessa molemmat osapuolet hyväksyivät ratkaisun 700 pakettilajittelijan tilanteeseen. Posti Palvelut siirtyy näiden osalta Paltan jäseneksi ja lajittelijat tulevat PAU:n ja Paltan sopimuksen piiriin.