Kuka Hu­ma­lo­ja? Kärp­pien tun­te­ma­ton sankari kouk­ka­si par­ras­va­loi­hin Ka­jaa­nin kautta – ”En ole ikinä voit­ta­nut kun­nol­la mitään”

Jääkiekkoliigan dramaattisen välieräpelin sankari Miska Humaloja muikisteli ottelun jälkeen tyytyväisenä toimittajien tentissä.

Kärpille jatkoerämaalin iskenyt Miska Humaloja (oik.) sai ensimmäisenä onnittelut Ville Leskiseltä, joka pohjusti osuman upealla syötöllään. Miska Humaloja aloitti kärppäuransa syksyllä 2015. Pelinumero oli tuolloin 3 – ja pelihanskat muistuttivat vielä vanhan seuran Hokin väristä.
Kärpille jatkoerämaalin iskenyt Miska Humaloja (oik.) sai ensimmäisenä onnittelut Ville Leskiseltä, joka pohjusti osuman upealla syötöllään.
Kärpille jatkoerämaalin iskenyt Miska Humaloja (oik.) sai ensimmäisenä onnittelut Ville Leskiseltä, joka pohjusti osuman upealla syötöllään.
Kuva: Martti Kainulainen

Jääkiekkoliigan dramaattisen välieräpelin sankari Miska Humaloja muikisteli ottelun jälkeen tyytyväisenä toimittajien tentissä. Kärppien voittomaalin jatkoerässä ajassa 61.43 iskenyt hyökkääjä sai median jakamattoman huomion ja oman hetkensä koko Suomi-kiekkoilun kirkkaissa parrasvaloissa.

Humaloja jakoi maalistaan kunnian Ville Leskiselle, joka teki esityön hienomekaanikkotason tarkkuudella.

– Saimme HIFK:n hyökkäyksen poikki omalla alueella ja pääsimme kaksi vastaan yksi -hyökkäykseen. Ajattelin polkea maalille, koska tiesin, että ”Lese” löytää kyllä lapani, Humaloja kelasi.

Humaloja pelasi pitkän illan viimeisen tilanteen fiksusti, sillä hän vältti siniviivakurotuksellaan paitsion niukasti mutta riittävästi.

– Tyhjiin sain kiekon sitten laittaa. Noita on treenattu pelipäivän aamujäillä aika paljon. Koutseilta on tullut kuittia, kun en ole tehnyt maaleja oikein mistään, Humaloja nauroi.

Maali maistui pitkästä aikaa

Helsingin vanhassa jäähallissa tehdyistä osumista on joskus sanottu, että yksi sellainen vastaa kolmea Kehä III:n ulkopuolella iskettyä liigamaalia.

Kuinka iso henkilökohtainen merkitys jatkoerämaalillasi oli, kun se tuli Nordenskiöldinkadun legendaarisessa kiekkopyhätössä, täpötäyden katsomon edessä?

– Noo, ei kai se nyt niin iso ollut, Humaloja virnisti ja jatkoi:

– En edes tiedä, milloin tein maalin edellisen kerran.

Oikea vastaus: kauan sitten, 13. helmikuuta pelatussa JYP-ottelussa.

Ei Humaloja silti ole maalintekijänä ummikko. Kun Kärpät ja HIFK kohtasivat viime keväänä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, nousi Humaloja tähtien taustalta vastuunkantajaksi ja viimeisteli joukkueelleen kahden ottelun minisarjassa kolme osumaa.

HIFK eteni tuolloin puolivälieriin, mutta Humalojan panoksesta Kärppien jatkopaikka ei jäänyt kiinni.

Ratkaisija halusi pelata voiton Ruohomaalle

Humalojan osuma huipensi Kärppien hurmoskirin Helsingin illassa. Kolmanteen erään lähdettäessä vierasjoukkue rimpuili pahasti köysissä, lähes kanveesiin painettuna.

Kahden maalin takaa-ajoasemassa oli jo kylliksi haastetta, mutta vaikeuskerrointa kasvatti myös ykkössentteri Mikael Ruohomaan loukkaantuminen toisessa erässä. Kärppien tähtihyökkääjä jäi RyanO'Connorin taklauksen alle ja loukkasi kätensä.

Humalojan mukaan joukkue ammensi voimaa nousuun myös Ruohomaan karusta kohtalosta.

– Hän on kantanut meitä hienosti tämän kauden aikana. Ainakin henkilökohtaisesti halusin antaa ”Ruoholle” takaisin ja laittaa lopussa kaiken peliin, Humaloja painotti.

Liigaovi auki 26-vuotiaana tai hanskat tiskiin

Ruohomaan ja Humalojan tarinoissa on samanlaisia piirteitä, sillä molemmat ovat kulkeneet pitkän tien liigatason pelaajaksi.

Humaloja, 26, on Pyhäjärven Pohdin kasvatti, joka kypsyi kohti ammattilaisuuden vaatimuksia Kajaanin Hokin Mestis-joukkueessa – kaukana huomiosta ja iltapäivälehtien otsikoista, joista hänen nimensä löytyy HIFK-pelin jälkeen takuuvarmasti.

Miska Humaloja aloitti kärppäuransa syksyllä 2015. Pelinumero oli tuolloin 3 – ja pelihanskat muistuttivat vielä vanhan seuran Hokin väristä.
Miska Humaloja aloitti kärppäuransa syksyllä 2015. Pelinumero oli tuolloin 3 – ja pelihanskat muistuttivat vielä vanhan seuran Hokin väristä.
Kuva: Jukka Leinonen

Humaloja on kertonut aiemmin Oulu-lehdessä, että hän oli asettanut itselleen tavoitteeksi liigapelaajan statuksen 26 ikävuoteen mennessä. Ellei pääsarjan ovi olisi auennut, hän olisi lyönyt hanskat tiskiin myös Mestiksessä.

24-vuotiaana Humaloja sai odottamansa kutsun. 24. marraskuuta 2015 Kärppien toimistolta lähti maailmalle tiedote, jossa kerrottiin, että Mestiksen pistepörssiä johtava Humaloja siirtyy Hokista Kärppiin viikon mittaisella lainasopimuksella.

Sen jälkeen Humaloja ei ole taakseen katsellut.

Tuskin kukaan osasi tuolloin aavistaa, miten tärkeän ja pitkäaikaisen palasen Kärpät sai joukkueeseensa.

Humaloja tarttui tilaisuuteensa ja myös käytti sen. Monikäyttöisen keskushyökkääjän paikkaa ei vie Kärppien kokoonpanossa enää kukaan.

B-juniorien nelosdivarin voitto uran kruununa

Pelaaja numero 27 tuo Kärppien ryhmään omanlaistaan erikoisosaamista: taistelutahtoa ja rosoisuutta. Vastustajien kuumentajana Humaloja on jo Liigan eliittiä.

Oleilusta lempipaikallaan maalin edustalla hän joutuu maksamaan myös kovan hinnan: torstain ottelussa HIFK:n Ville Varakas takoi Humalojaa surutta poikittaisella mailalla.

Humaloja on kuitenkin valmis laittamaan kroppansa likoon, sillä suureen unelmaan – Suomen mestaruuteen – ei ole enää toivottoman pitkä matka.

Syksyllä Humaloja puntaroi Oulu-lehdessä suhdettaan voittamiseen itselleen tyypillisellä tavalla, pilke silmäkulmassa:

– En ole ikinä voittanut kunnolla mitään. D-junnuissa voitettiin Pyhäjärven Pohdissa Iisalmen Sanomien turnaus ja myöhemmin voitin B-junioreiden nelosdivarin pohjoislohkon mestaruuden, hyökkääjä veisteli.

– Mitä muilta olen kuullut, voittaminen on hienoa.

Aika velikulta.