Kuka hoitaa asioi­ta­si, jos et itse enää kykene? – Edun­val­von­ta­val­tuu­tus sääs­täi­si omaiset monilta har­meil­ta, mutta harva on edes kuullut koko pa­pe­ris­ta

Asiat saattavat mennä hyvin hankaliksi, jos ihminen ei ole ajoissa tehnyt edunvalvontavaltuutusta sairastumisen tai vammautumisen varalle.

Oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti kirjoitti arkikielisen oppaan edunvalvontavaltuutuksesta. Laki edunvalvontavaltuutuksesta tuli voimaan jo kymmenen vuotta sitten, mutta harva tietää, mitä valtuutus tarkoittaa tai mikä ero on edunvalvonnalla ja -valtuutuksella. Kuvituskuva.
Oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti kirjoitti arkikielisen oppaan edunvalvontavaltuutuksesta.
Oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti kirjoitti arkikielisen oppaan edunvalvontavaltuutuksesta.

Pankki lakkautti aviomiehen tilinkäyttöoikeuden puolisoiden yhteiseen tiliin, kun vaimo joutui muistisairauden takia hoitokotiin. 

Maistraatin määräämä virallinen edunvalvoja laittoi isotädin kesämökin vuokralle kysymättä omaisilta mitään.

Dementoitunutta miestään hoitanut vaimo ei voinut muuttaa kerrostaloon lähemmäs palveluita, koska hänellä ei ollut oikeutta yksin myydä pariskunnan omakotitaloa.

Nämä kolme tosielämän esimerkkiä kertovat siitä, miten hankaliksi asiat saattavat mennä, jos ihminen ei ole ajoissa tehnyt edunvalvontavaltuutusta sairastumisen tai vammautumisen varalle.

Valtuutuspaperilla ihminen voi määrätä haluamansa henkilön hoitamaan virallisia asioitaan siinä tapauksessa, ettei itse kykenisi siihen.

– Miten tämä nyt näin vaikeaksi on mennyt? Olen hoitanut vanhempieni asiat hautaan asti, eikä kukaan ole ennen kysellyt mitään lappuja.

Tämän lauseen oikeudellisen ennakoinnin asiantuntija Tiina Kuopanportti kuulee usein.

Jos asiat saattoivatkin aiemmin hoitua ilman ihmeempiä kyselyitä, enää näin ei ole.

– Lait ovat muuttuneet ja tietosuoja-asiat tiukentuneet hurjan paljon, Kuopanportti sanoo.

Esimerkiksi Kela, vakuutusyhtiöt ja verovirasto tarvitsevat todistuksen siitä, että sinulla on oikeus hoitaa perheenjäsenesi asioita.

Pitkään vanhusten hoitajanakin työskennellyt Kuopanportti kannustaa jokaista laatimaan edunvalvontavaltuutuksen siltä varalta, että sairaus tai vammautuminen osuu kohdalle.

– Useimmiten puhutaan vanhusten ja muistisairaiden valtuutuspapereista, mutta ei tämä pelkästään heitä koske, hän sanoo.

Paperi pitäisi tehdä nimenomaan silloin, kun sitä ei vielä tarvita – vähän kuin pakollinen palovakuutus. Kuopanportti itse havahtui asiaan sairastettuaan parikymppisenä harvinaista aivosairautta.

– Tuli käsitys siitä, mitä tarkoittaa toimintakyvyn menetys, hän sanoo.

Nykyään Kuopanportti työskentelee oikeudellisen ennakoinnin asiantuntijana ja luennoitsijana.

Hän on julkaissut edunvalvontavaltuutuksesta kansantajuisen oppaan, jotta tieto edunvalvontavaltuutuslaista siirtyisi myös käytäntöön.

Laki on ollut voimassa jo yli kymmenen vuotta, mutta se on Kuopanportin mielestä valitettavan vieras sekä tavallisille kansalaisille että hoitohenkilöstölle ja viranomaisille.

– Monessa perheessä joudutaan hoitamaan vammautuneen tai muistisairaan aikuisen asioita raskaan byrokratian kautta, kun ei valtuutuksesta ole tiedetty, hän sanoo.

Tiina Kuopanportti vastaa yleisimpiin edunvalvontavaltuutusta koskeviin kysymyksiin:

1.Iäkäs äitini jäi leskeksi ja pyysi, että auttaisin häntä virallisissa asioissa, sillä isä oli aiemmin hoitanut kaikki paperiasiat. Minulla on käyttöoikeus pankkitileihin, mutta miten ottaisin hienotunteisesti esiin sen, että edunvalvontavaltuutuskin kannattaisi tehdä?

– Moni ajattelee, että valtuutuksesta puhuminen on kuin sairauden manaamista tai että ihminen menettää siinä itsemääräämisoikeutensa.

– Itse vastaisin jotenkin tähän tapaan: "Haluan auttaa sinua kaikissa tilanteissa. Minulla pitää kuitenkin olla sellainen asiakirja, jolla voin todistaa viranomaisille, että minulla on sinun antama lupa asioittesi hoitamiseen".

2.Isälläni on todettu muistisairaus ja pelkään, ettei hän pärjää yksin omassa talossaan kauan. Onko jo myöhäistä tehdä edunvalvontavaltuutus siltä varalta, että hän joutuu hoitolaitokseen?

– Ei ole myöhäistä, nyt on aika pistää töpinäksi! Paperin voi tehdä, jos muistisairaus ei ole vielä edennyt keskivaikeaan vaiheeseen. Isäsi kannattaa kuitenkin hankkia lääkäriltä lausunto kyvyistään tehdä oikeustoimia.

3.Haluaisin kaiken varalta tehdä valtuutuspaperin, mutta vanhimmalla lapsellani on suoraan sanottuna elämänhallinta hiukan hukassa. Voinko valtuuttaa vain kaksi nuorempaa?

– Kyllä voit. Valtuutus perustuu luottamukseen, joten se pitää tehdä henkilölle, johon voit täysin luottaa. Jos yhtään epäilet, on parempi, että asiasi hoituvat viranomaisten valvonnassa.

– Valtuutuspaperiin voi myös merkitä useita läheisiä, mutta asioiden hoitamisen kannalta on käytännöllisintä, että niitä hoitaa yksi henkilö kerrallaan. Muille voi kirjata oikeuden saada tietoja.

4.Mistä tietää, että valtuutuspaperi on aika ottaa käyttöön?

– Se otetaan esille siinä vaiheessa, kun tarvitset toisten apua asioittesi hoitamiseen. Valitsemasi läheinen toimittaa valtuutuspaperisi maistraattiin. Mukana pitää olla lääkärin lausunto terveydentilastasi. Lääkäri siis viime kädessä päättää, onko aika vahvistaa paperi.

5.Entä, jos valtuutusta ei ole?

– Tämä on tyypillinen ja tosi turhauttava tilanne. Saan usein puheluita, joissa kysytään, onko mitään tehtävissä, kun läheiseni sai pahan aivoinfarktin ja talokin pitäisi nyt myydä.

– Eipä ole paljon muuta tehtävissä kuin että omainen hakee maistraatista lupaa edunvalvojaksi ryhtymisestä. Hänen pitää sitten toimittaa kaikki kuitit, liput ja laput vuosittain maistraattiin. Myös talon myymiseen pitää kysyä lupa maistraatista.

Edunvalvonta ja -valtuutus

Edunvalvontavaltuutus

Jos edunvalvontavaltuutus on tehty, valitsemasi läheinen hoitaa asioitasi.

Maistraatti voi tarvittaessa pyytää valtuutetulta selvitystä asioiden hoitamisesta.

Yksityishenkilö edunvalvojana

Jos valtuutusta ei ole tehty, mutta läheinen haluaa hoitaa asioitasi, maistraatti voi hakemuksesta määrätä hänet edunvalvojaksi.

Edunvalvojan on pidettävä kirjaa varojen hoidosta ja tilitettävä se vuosittain maistraattiin.

Oikeustoimiin kuten kiinteistön myyntiin on haettava maistraatin lupa.

Lupapäätökset ovat maksullisia.

Yleinen edunvalvoja

Jos läheisiä ei ole tai kukaan heistä ei pysty toimimaan edunvalvojana, edunvalvojaksi voidaan määrätä viranomainen eli yleinen edunvalvoja.

Omaisten tiedonsaanti loppuu, sillä edunvalvoja on vaitiolovelvollinen päämiehensä asioista.