Kuivuus ja hal­la­tu­hot vä­hen­tä­vät pe­ru­na­sa­toa vii­den­nek­sel­lä – osa kas­vus­tois­ta on tu­hou­tu­nut täysin

Peruna-alan yhteistyöryhmän mukaan perunan tuotantoalueita vaivannut kuivuus oli viime vuotta pahempi jo ennen hallan tuloa.

PAYRin mukaan halla on aiheuttanut tuhoja varsinkin suuremmilla ruokaperunan tuotantoalueilla Laitilassa, Suupohjassa, Kalajoella ja Tyrnävällä.
PAYRin mukaan halla on aiheuttanut tuhoja varsinkin suuremmilla ruokaperunan tuotantoalueilla Laitilassa, Suupohjassa, Kalajoella ja Tyrnävällä.
Kuva: Matti Räty

Peruna-alan yhteistyöryhmä PAYR arvioi, että tämän kesän perunasato jää viidenneksen tavanomaista heikommaksi kuivuuden ja länsirannikon peruna-alueita koitelleen hallan vuoksi. PAYRin mukaan halla on aiheuttanut tuhoja varsinkin suuremmilla ruokaperunan tuotantoalueilla Laitilassa, Suupohjassa, Kalajoella ja Tyrnävällä.

Useimmat alueet ovat kärsineet hallasta vähintään kahtena yönä. Länsirannikolla hallatuhoja on havaittu Tyrnävältä Lounais-Suomessa sijaitsevalle Mynämäelle saakka ylettyvällä alueella. Kasvuvaiheen vuoksi hallavauriot ovat koetelleet pahemmin ruokaperunan tuotantoalueita kuin tärkkelysperunan tuotantoa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Peruna-alan yhteistyöryhmä kertoo, että perunan tuotantoalueita vaivannut kuivuus oli viime vuotta pahempi jo ennen hallan tuloa. Hallan osuminen kuivuudesta kärsiville seuduilla on pahentanut hallan aiheuttamia tuhoja.

Perunapeltojen kärsimät vahingot ovat vaihdelleet paikkakunnan ja sijainnin mukaan. Osa kasvustoista on tuhoutunut täysin ja osassa varsisto on kuollut perunapenkkiä myöten.

Tiedot perustuvat PAYR:n elokuun puolivälissä tekemään tilannearvioon.