KRP: Ser­bias­ta käsin joh­det­tiin kan­na­bik­sen kas­vat­ta­moi­ta Poh­jois-Poh­jan­maal­la ja Kai­nuus­sa – ta­ka­va­rik­koon noin 100 kan­na­bis­ki­loa vas­taa­va määrä kasveja

Syyttäjät ovat nostaneet asiassa syytteet kahdeksaa henkilöä vastaan ja asiaa tullaan käsittelemään Oulun käräjäoikeudessa huhtikuun aikana.

KRP:n mukaan Serbiasta käsin johdettiin Suomessa kolmea ammattimaisesti hoidettua kannabiskasvattamoa.
KRP:n mukaan Serbiasta käsin johdettiin Suomessa kolmea ammattimaisesti hoidettua kannabiskasvattamoa.
Kuva: Anna Leinonen

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan rikosepäilyssä, jossa Serbiasta johdettiin ammattimaista kannabiksen kasvatusta Suomen syrjäseuduilla vuosina 2016–2019. Syyttäjät ovat nostaneet asiassa syytteet kahdeksaa henkilöä vastaan ja asiaa tullaan käsittelemään Oulun käräjäoikeudessa huhtikuun aikana.

Kokonaisuuden tutkinta alkoi, kun KRP sai elokuussa 2019 Serbian poliisilta tiedon, että serbialaisten henkilöiden epäillään harjoittavan laajamittaista kannabiksen kasvatusta Suomessa. 

Esitutkinnassa selvisi, että kannabista kasvatettiin kolmessa organisaation vuokraamassa omakotitalossa Suomussalmella, Haapavedellä ja Kemiönsaarella.

Kannabista oli kasvatettu Suomessa kesästä 2016 lähtien. Poliisi takavarikoi kasvattamojen sadot lokakuussa 2019. Tutkinnassa oli kaikkiaan 14 satoa, mikä vastaa KRP:n mukaan noin sataa kiloa valmista kannabista.

– Serbiasta johdettu ammattirikollisuus, jossa hyödynnetään suomalaisen maaseudun rauhaa, on meillä uusi ilmiö. Yhteisellä tutkintaryhmällä haluttiin puuttua toimintaan ennalta estävässä mielessä molemmissa valtioissa, ja siinä onnistuttiin, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista sanoo tiedotteessa.

Asiassa on tällä hetkellä vangittuna viisi henkilöä. Epäiltyjä kokonaisuudessa oli kaikkiaan 20. Heistä osaa on epäilty törkeistä huumausainerikoksista tai avunannosta niihin.

Asian pääkäsittelyn arvioitu kesto on kahdeksan päivää. Se pidetään 14.–17.4., 20.–21.4. ja 23.–24.4.2020. 

Kommentointi juttuun on päättynyt.