KRP sel­vit­tää Mu­ham­mad-pi­la­ku­vien jul­kai­sun lail­li­suut­ta

Keskusrikospoliisi selvittää, onko Suomen Sisu -järjestö rikkonut lakia julkaistessaan profeetta Muhammadin pilakuvia kotisivuillaan. KRP:n tiedottajan Tuula Kyrénin mukaan pyyntö juridisten seikkojen selvittämiseksi tuli sisäministeriöstä. Kyrénin tietoon ei ole tullut, että kukaan olisi jättänyt asiasta tutkintapyyntöä. Suomen Sisu ilmoitti viikonloppuna julkaisseensa tanskalaisen Jyllands Posten -lehden kohua herättäneitä pilakuvia profeetta Muhammadista kotisivuillaan.

Mielenosoittajien lisäksi Muhammed-pilakuvat ovat herättäneet KRP:n.
Mielenosoittajien lisäksi Muhammed-pilakuvat ovat herättäneet KRP:n.

Keskusrikospoliisi selvittää, onko Suomen Sisu -järjestö rikkonut lakia julkaistessaan profeetta Muhammadin pilakuvia kotisivuillaan. KRP:n tiedottajan Tuula Kyrénin mukaan pyyntö juridisten seikkojen selvittämiseksi tuli sisäministeriöstä. Kyrénin tietoon ei ole tullut, että kukaan olisi jättänyt asiasta tutkintapyyntöä.

- Tilanne on se, että KRP selvittää ministeriön pyynnöstä asiaa. Selvityksissä ei ole vielä tämän päivän aikana päästy mihinkään lopputulokseen. Huomiseen menee ennen kuin asiaan saadaan jotakin valoa, Kyrén kertoi STT:lle maanantaina.

Suomen Sisu ilmoitti viikonloppuna julkaisseensa tanskalaisen Jyllands Posten -lehden kohua herättäneitä pilakuvia profeetta Muhammadista kotisivuillaan. Pilakuvissa profeetta esitetään terroristina.

Kansallismieliseksi itsensä nimeämä järjestö sanoi kuvien julkaisemisen olevan vastalause Ruotsin valtiolle. Ruotsin turvallisuuspoliisin ja ulkoministeriön kerrottiin sulkeneen kansallismielisen Sverigedemokraterna-puolueen ja sen äänenkannattajan SD-Kurirenin sivut kohuttujen pilakuvien julkaisemisen jälkeen.

Ruotsin turvallisuuspoliisin johto myönsi soittaneensa sivuja ylläpitävään Levonline-yhtiöön, joka sulki sivut oma-aloitteisesti. Sivut aukaistiin myöhemmin, kun niistä oli poistettu kiistelty kuva.


Supo: Ei uhkaa kansalliselle turvallisuudelle

Kansanedustaja ja eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén (kok.) vaati tuoreeltaan, että viranomaiset puuttuvat Suomen Sisun toimintaan ja kuvat poistetaan järjestön sivuilta. Vilén katsoo, että pilakuvien julkaiseminen on vastuutonta ja kuvat uhkaavat Suomen turvallisuutta.

Suojelupoliisi oli maanantaina asiasta eri mieltä. Apulaispäällikkö Hannu Moilanen totesi STT:lle, ettei Supo ole pilakuvien suhteen toimivaltainen vaan asia kuuluu rikospoliisille.

- Suojelupoliisi on turvallisuuspoliisi, joka seuraa Suomen valtion turvallisuutta vastaan kohdistuvia uhkia. Tässä tapauksessa ei voi sanoa, että mitään välittömiä uhkia Suomen valtiota vastaan olisi syntymässä.

Moilasen mukaan suojelupoliisi seuraa kaikkia tämäntyylisiä ilmiöitä ja tästäkin asiasta on käyty keskustelua. Pilakuvista on myös ilmoitettu asianomaiselle vastuulliselle viranomaiselle eli tässä tapauksessa rikospoliisille.

Moilanen ei halunnut ryhtyä spekuloimaan, millä edellytyksillä kysymyksestä tulisi suojelupoliisin asia.

Suomen Sisu -järjestön kotisivuilta ei ainakaan alkuiltaan mennessä ollut poistettu kohua aiheuttaneita pilakuvia.