Budjetti: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan ta­lous­ar­vio­esi­tys 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen

Eläimet: Nyt vie­te­tään Eläin­ten päivää – lähetä kuva eläi­mes­tä, joka on sinulle lä­hei­nen

Joko luit tämän: Kar­ja­ti­lal­li­sen mie­les­sä lo­pet­ta­mi­nen käy päi­vit­täin

Kroo­ni­set suo­lis­to­sai­rau­det yleis­ty­neet sel­väs­ti – "Mie­luum­min otan tämän kuin syövän"

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat jo suomalaisten kansantauti. Syytä ei vielä tiedetä. Marko Uskelin kärsi vatsakivuista yli 20 vuotta ennen oikeaa diagnoosia.

Vuoden alussa Turusta Posiolle muuttanut Marko Uskelin on toistaiseksi sairauslomalla. Valokuvausta harrastava mies kulkee luonnossa niin paljon kuin voimat antavat myöten.
Vuoden alussa Turusta Posiolle muuttanut Marko Uskelin on toistaiseksi sairauslomalla. Valokuvausta harrastava mies kulkee luonnossa niin paljon kuin voimat antavat myöten.
Kuva: Jussi Leinonen
Vuoden alussa Turusta Posiolle muuttanut Marko Uskelin on toistaiseksi sairauslomalla. Valokuvausta harrastava mies kulkee luonnossa niin paljon kuin voimat antavat myöten.
Vuoden alussa Turusta Posiolle muuttanut Marko Uskelin on toistaiseksi sairauslomalla. Valokuvausta harrastava mies kulkee luonnossa niin paljon kuin voimat antavat myöten.
Kuva: Jussi Leinonen

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat jo suomalaisten kansantauti. Syytä ei vielä tiedetä. Marko Uskelin kärsi vatsakivuista yli 20 vuotta ennen oikeaa diagnoosia.

Vatsakivut ovat piinanneet Marko Uskelinia, 45, nuoruudesta asti. Vatsavaivojen ja väsymyksen syytä ruvettin tutkimaan kunnolla vasta, kun hän ei enää pystynyt tekemään työtään yhdistelmäajoneuvon kuljettajana.

Aluksi epäiltiin sappikiviä, mutta magneettikuvan perusteella tuli syöpädiagnoosi ja kiireellinen leikkaus.

– Ei ollutkaan syöpää, vaan Crohnin tauti ja tulehtunut umpisuoli. Ei ihmekään, että sattui, Uskelin muistelee viiden vuoden takaista diagnoosia.

Leikkauksesta toipuminen vei puoli vuotta. Heti töihin paluun jälkeen Uskelin mursi jalkansa. Pian kävi selväksi, ettei hän pysty jatkamaan entisessä työssään.

– Harmitti, sillä tykkäsin työstäni. Crohnin taudissa säännöllisyys on tärkeää, eikä vuorotyö sopinut siihen. Väsymyksen vuoksi olisin ollut myös riski liikenteessä.

– Diagnoosi oli helpotus. Vihdoin tiedettiin, mitä pitää hoitaa. Samalla menivät tukkoon myös niiden suut, jotka epäilivät minua laiskaksi.

Pitkään hoitamattomana ollut Crohnin tauti ehti tehdä tuhoja Uskelinin elimistössä. Osteoporoosia sekä sen esiasteita löytyi selästä ja lonkista.

– Leikkaus lopetti kivut. Kesti aikansa, ennen kuin totuin.

Sairastuneita Suomessa 46 000

Uskelinin tauti todettiin tavanomaista myöhemmin. Crohnin tautiin sairastuva on tyypillisimmillään varhaisaikuinen, gastroenterologi, ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo.

Toiseen tulehdukselliseen suolistosairauteen, haavaiseen paksusuolentulehdukseen sairastutaan usein hieman vanhempana.

Kelan korvausrekisterin mukaan tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) sairastaa Suomessa 46 000 ihmistä. Määrä kasvaa vuosittain kuudella prosentilla.

– Se on erittäin paljon sairauden lisääntymisnopeudeksi, Färkkilä sanoo.

Sitä ei Färkkilän mukaan selitä genetiikka, sillä geenimme eivät muutu niin nopeasti.

– Kaikkialla länsimaissa taudin syyksi on arveltu maaperäkontaktien vähenemistä, kaupungistumista sekä hygieniatason nousua.

Myös ruokavaliolla on osuutensa: esimerkiksi runsas punaisen lihan syönti lisää sairastumisriskiä.

– Pelkällä syömisellä ei voi kuitenkaan itseään sairastuttaa, siihen tarvitaan muutakin, Färkkilä lisää.

Färkkilän mukaan myös keliakia on yleistynyt, mutta ei niin voimakkaasti kuin tulehdukselliset suolistosairaudet. Jotain yhteistä näillä kuitenkin on.

Iso osa tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastuneista on aktiivisessa opiskelu- tai työiässä. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta tavallisella lääkityksellä useimpien oireet saadaan Färkkilän mukaan kuriin, jolloin taudin vaikutus elämänlaatuun jää mahdollisimman vähäiseksi.

– Moni sairastunut on suorittajaluonne, joten esimerkiksi sairauspoissaoloja ei ole sen enempää kuin muillakaan.

Taudeille on tyypillistä oireiden aaltoilu. Färkkilä kertoo, että niihin liittyy usein myös niveloireita, ihottumia sekä maksa- ja muita tulehduksia. Pitkäaikainen tulehdus lisää myös merkittävästi paksusuolen syövän riskiä.

Väsymys ja jalkakivut pahimpia

Marko Uskelinin sairaus oli viisi vuotta rauhallinen, nyt menossa on vaikeampi vaihe. Nykyiset lääkkeet eivät enää tehoa, seuraavaksi hän saa kokeiltavakseen biologista lääkettä.

– Taudinkuva on kaikilla sairastuneilla yksilöllinen. Hoito pitää suunnitella sen mukaan.

Hänellä Crohnin taudin aktiivinen vaihe ei tuo vatsakipuja, mutta se tuntuu olotilassa. Väsymys ja jalkakivut ovat pahimpia.

– Mieluummin otan tämän kuin syövän, hän pohtii.

Osa IBD-potilaista joutuu käymään vessassa jopa kymmeniä kertoja päivässä.

– Olen oppinut mitä voin syödä ja kuinka paljon. Vatsani toimii melko säännöllisesti. Jos olen lähdössä reissuun, pitää katsoa tarkemmin mitä syön ja milloin. Kiire ei sovi tämän taudin kanssa yhteen ollenkaan.

Uskelinin sairaus on hyvässä seurannassa. Hän käy säännöllisesti laboratoriokokeissa sekä tähystyksissä.

– Pitkälle meneviä suunnitelmia en voi tehdä. Myös kaveripiiri on supistunut aika pieneksi, kun usein joudun perumaan sovitut menot oireiden vuoksi.

Uskelin muistuttaa, että sairaus ei muuta ihmistä, vaikka vaikuttaakin arkeen monin tavoin. Hän kehottaa vasta diagnoosin saaneita etsimään vertaistukea, sillä siitä on iso apu.

– Itseäni rasittaa se, että haluaisin tehdä töitä, mutta en pysty. Välillä mietin, tässäkö elämä oli.

Uskelin toivoo enemmän ymmärrystä suolistosairaille.

– Sairaus ei näy päälle, mutta voi olla erittäin lamauttava.

Yleisimmät suolistosairaudet todetaan tyypillisesti 15-35-vuotiaana

Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Niitä ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus.

Muita suolistosairauksia ovat mikroskooppiset koliitit, lyhytsuolisyndrooma, IBS eli ärtynyt paksusuoli, kloridiripuli ja Hirschsprungin tauti.

Crohnin tauti

Voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin ohutsuolessa. Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.

Voi alkaa missä iässä tahansa, tyypillinen sairastumisikä 15-35 vuotta.

Haavainen paksusuolehtulehdus

Tulehduksellinen paksusuolen sairaus, joka sijaitsee tavallisesti sekä paksusuolen että peräsuolen alueella. Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Diagnoosi tehdään paksusuolentähystyksen (kolonoskopia) ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella.

Sairauden syy on tuntematon. Perintötekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sairastumiseen.

Sairaus voi alkaa missä iässä tahansa. Tyypillinen sairastumisikä on kuitenkin 15—35 vuotta,

Ärtyvä suoli

Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole sairaus, vaan pikemminkin toiminnallinen vaiva.

Esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta, enemmän naisilla kuin miehillä. Vaiva voi olla pitkäaikainen ja kiusallinen, mutta se on vaaraton. Oireilee vatsakipuina, turvotteluna ja erilaisina suolen toiminnan muutoksina.

Hoitona usein fodmap-ruokavalio.

Ärtyvästä suolesta kärsivillä voi esiintyä tavallista enemmän myös unihäiriöitä ja masentuneisuutta, ja stressi voi pahentaa oireita. Ärtyvän suolen oireyhtymä diagnosoidaan sulkemalla pois muut samanlaisia oireita aiheuttavat sairaudet.

Lähde: Crohn ja Colitis ry.