Kri­tiik­ki: Se on jännä Me­ri­ros­vo Morgan, jos yksi hammas puuttuu – Ka­jaa­nin alue­teat­te­rin vie­rai­lu ii­läi­ses­sä päi­vä­ko­dis­sa

Kajaanin kaupunginteatteri-alueteatteri: Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen.

Kiertävä lastenesitys Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen vierailee tällä viikolla Hailuodossa, Iissä ja Lumijoella. Teija Töyry on Kapteeni Morgan ja Antti Hovilainen pitkänhuiskea Matruusi Hulkkonen.
Kiertävä lastenesitys Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen vierailee tällä viikolla Hailuodossa, Iissä ja Lumijoella. Teija Töyry on Kapteeni Morgan ja Antti Hovilainen pitkänhuiskea Matruusi Hulkkonen.
Kuva: Ia Samoil

Lastenteatteria Kajaanin kaupunginteatteri-alueteatteri:
Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen. Työryhmä Antti Hovilainen, Teija Töyry, Saara Karjalainen ja Riitta Raunio. Nikkarin päiväkoti Ii 12.9.

Musta parta leukaan, lakin lieriin reisiluut ristiin, yksi kulmahammas leikisti pois ja paksu vyö pulleaksi pehmustetun vatsan kääreeksi. Näistä vermeistä on merirosvokapteenit tehty. Kajaanin kaupunginteatteri-alueteatterin Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen on kekseliäs ja leikkisä runoristeily.

Nikkarin päiväkodissa Iissä lapset seilasivat torstaiaamua yhdessä hujauksessa sanaleikkien aalloilla Galapagossaarille asti.

Teksti on Aki Ollikaisen samannimisestä lasten runokirjasta, joka ilmestyi kolme vuotta sitten. Ollikainenhan nousi julkisuuteen esikoisromaanillaan Nälkävuosi (2012), joka voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja pääsi kansainvälisen Booker-palkinnon pitkälle listalle.

Runoteos on Kajaanin teatterilta oiva poiminta. Kun uutta lastenteatteria kirjoitetaan niin hintsusti, voi utelias tekijäjoukko kurkistella myös yli draaman laitojen runojen partaalle. Niinpä Merirosvo Morgan (Teija Töyry) ja pitkänhuiskea Matruusi Hulkkonen (Antti Hovilainen) jutustelevat nyt sujuvasti veikeällä riimirunolla. Loppusoinnut ja niiden tahallinen kompastelu on kuin karkkia pikku katsojien kielipäälle.

Riitta Raunion lavastus ja Sanna Peltolan nuket ja rekvisiitta tarjoavat satumaisia yllätyksiä.

Vaara-kollektiivista vieraileva Saara Karjalainen ohjaa runolaivaa rennolla otteella ja välttää tylsät karikot. Lapsia kikatutti porsaskaksikko Fakta ja Fiktio. Se naurattaa, kun laittaa kärsän päähän ja puhuu saparoisesta takapuolesta.