Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kris­til­li­nen perintö saa näkyä kou­luis­sa – pe­rin­teet eivät tee ti­lai­suu­des­ta us­kon­non har­joit­ta­mis­ta

ulkisuudessa on jälleen ollut esillä kysymys siitä, onko lapsilla ja nuorilla oikeus osallistua omien perinteidensä mukaisiin juhliin ja tilaisuuksiin päiväkodeissa ja kouluissa.

Julkisuudessa on jälleen ollut esillä kysymys siitä, onko lapsilla ja nuorilla oikeus osallistua omien perinteidensä mukaisiin juhliin ja tilaisuuksiin päiväkodeissa ja kouluissa.

Pieni äänekäs vähemmistö koettaa hämmentää kohtuuttomilla vaatimuksillaan tilannetta, joka kuitenkin on kirkas ja selkeä.

Opetushallitus on linjannut asian: perinteiden vaaliminen voi vapaasti jatkua niin, että lapsilla on oikeus laulaa päiväkodeissa ja kouluissa jouluvirsiä ja suvivirttä, kuulla jouluevankeliumia ja seurata joulukuvaelmaa. Nämä suomalaiset perinteet eivät tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista.

Opetushallituksen ohjeen mukaan esi- ja perusopetuksessa voi järjestää myös uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia, ja uskonnollisia toimituksia, kuten ruokarukouksia. Kukaan ei kuitenkaan ole velvollinen osallistumaan uskonnollisiin tilaisuuksiin. Tarvittaessa on järjestettävä vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa.

Oulussa kaupunki ja seurakunnat ovat yhdessä sopineet käytännöistä, ja toiminta on pääosin voinut jatkua entisellä hyväksi koetulla tavalla. Tämä on ollut myös lasten ja vanhempien toive.

Työssäni olen iloinnut hyvästä yhteistyöstä muun muassa koulujen päivänavausten ja päivähoidon joulukirkkojen osalta.

On tarpeen edelleen korostaa, että suomalaisilla ei ole mitään syytä luopua tärkeinä pitämistään perinteistä. Uskonnonvapaus ja oikeus harjoittaa uskontoa koskevat myös lapsia ja nuoria. Sille pienelle joukolle, joka ei halua osallistua, järjestetään vaihtoehtoista toimintaa.

"Opetushallitus on linjannut asian: perinteiden vaaliminen voi vapaasti jatkua niin, että lapsilla on oikeus laulaa päiväkodeissa ja kouluissa jouluvirsiä ja suvivirttä, kuulla jouluevankeliumia ja seurata joulukuvaelmaa."

Nykyisessä moniarvoisessa maailmassa on yhä tärkeämpää, että pidämme kiinni itsellemme tärkeistä asioista ja arvoista. Kristillisten arvojen voima on näkynyt maassamme, ja niitä kannattaa suositella muillekin.

Esimerkkinä voi kertoa pohjoismaisesta hyvinvoinnista, joka on pitkälti rakennettu kestävien kristillisten arvojen varaan. Näitä arvoja ovat muun muassa rehellisyys ja oikeudenmukaisuus, työteliäisyys ja lähimmäisestä huolehtiminen. Nämä arvot ovat kovaa valuuttaa epävarmassa ja muuttuvassa maailmassa.

Kun rakennetaan kestävälle perustalle, rakennus kestää eikä vähästä huoju.

Pekka Aittakumpu

Haukiputaan seurakuntapastori

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.