Kolumni: Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­ta luo­pu­mi­nen on pe­rus­tel­tua – voisiko Ruotsin malli toimia meil­lä­kin?

Luitko jo tämän?: Ou­lu­lais­taus­tai­nen Ma­rian­ne Le­hi­koi­nen auttaa naisia pää­se­mään yrit­tä­jyy­den huip­pu­tu­lok­siin

Köyk­ky­ri on la­keu­den mah­ta­vin las­ket­te­lu­rin­ne

Kempeleen Köykkyri ei rehenteli rintaansa rinteen pituudella tai korkeuserolla. Reilu 10 vuotta sitten rakennetun ohitustien maa-aines kuskattiin Kempeleeseen ja rakennettiin lakeuden suurin, mutta Pohjois-Suomen pienin hiihtokeskus. Köykkyrin mahtimäki houkutteli avajaispäivänä lauantaina varsinkin kempeleläisiä lapsia ja nuoria testaamaan viime viikolla tykitetyn 250 metrin pituisen kotirinteen.

Köykkyrin rinteessä laski parhaimmillaan kolmisenkymmentä nuorta.
Köykkyrin rinteessä laski parhaimmillaan kolmisenkymmentä nuorta.
Kuva: Risto Rasila

Kempeleen Köykkyri ei rehenteli rintaansa rinteen pituudella tai korkeuserolla. Reilu 10 vuotta sitten rakennetun ohitustien maa-aines kuskattiin Kempeleeseen ja rakennettiin lakeuden suurin, mutta Pohjois-Suomen pienin hiihtokeskus.

Köykkyrin valtti on Kempeleen Pyrinnön ja kunnan sopuisa yhteistyö, josta niin paikkakuntalaiset, oululaiset kuin naapurikuntalaisetkin saavat nauttia. Kempeleen Pyrintö on kymmenisen vuotta tehnyt työtä talkoovoimin niin, että nuoret pääsevät joka talvi rinteeseen laskettelemaan ja kahvilaan lämmittelemään. Kempeleen kunnan kontolla on Köykkyrin lumetus ja rinteen kunnossapito.

Köykkyrin mahtimäki houkutteli avajaispäivänä lauantaina varsinkin kempeleläisiä lapsia ja nuoria testaamaan viime viikolla tykitetyn 250 metrin pituisen kotirinteen. Parhaimmillaan lauantaina rinnettä viiletti alas kolmisenkymmentä nuorta.

Kempeleen Pyrinnön puheenjohtaja Marko Pirttikoski kertoo, että viime talven ennätyspäivänä rinteessä oli 70-80 maksanutta laskettelijaa.

Kultakaivos Köykkyri Pyrinnölle ei ole, kohtalaisen hyvä tulonlähde kuitenkin, Pirttikoski kehuu.

"Osa euroista, mitä saadaan hissilipuista, välinevuokrauksesta ja kahvilan pyörittämisestä tilitetään Kempeleen kunnalle. Raha menee muun muassa sähkölaskuihin", Pirttikoski kertoo.

Kauden ensimmäiset päiväliput lunastivat itselleen Juho ja Ossi Karhumaa. 10- ja 9-vuotiaat veljekset ovat mäessä jo tälle talvelle käyneet.

"Ollaan laskettu Köykkyrissä ilman hissiä. Kivuttu ylös ja laskettu alas", lautailevat veljekset selvittävät edullisempaa vaihtoehtoa.

Lue lisää sunnuntain Kalevasta.