Kova pommi eu­ro­ken­til­tä: Man­ches­ter City ulos kah­dek­si vuo­dek­si Eu­roo­pan seu­ra­jouk­kue­kil­pai­luis­ta – lisäksi jät­ti­sa­kot

Jalkapallojoukkue Manchester City ei saa osallistua Euroopan seurajoukkuekilpailuihin kahdella seuraavalla kaudella.

Pep Guardiolan valmentama Manchester City sai kahden vuoden kiellon Euroopan seurajoukkuekilpailuihin.
Pep Guardiolan valmentama Manchester City sai kahden vuoden kiellon Euroopan seurajoukkuekilpailuihin.
Kuva: ANDY RAIN

Euroopan jalkapalloliitto Uefa mätkäisi Manchester Citylle ankaran rangaistuksen englantilaisseuran rikottua taloudellisen reilun pelin sääntöjä.

Uefa ilmoitti sulkevansa Cityn kahdella tulevalla kaudella Euroopan seurajoukkuekilpailuista. Lisäksi kattojärjestö lätkäisi manchesteriläisjätille 30 miljoonaa euron sakon.

City ilmoitti valittavansa rangaistuksesta Urheilun kansainväliselle välimiestuomioistuimelle CAS:lle.

Uefan taloudellisen reilun pelin säännöillä pyritään hillitsemään seurojen elämistä yli varojensa. Säännöt tarkoittavat käytännössä sitä, että seurojen pitää kattaa menonsa omalla tulonhankinnallaan.

Uefa alkoi tutkia Cityn taloudenpitoa saksalaislehti Der Spiegelin julkaistua viime vuonna sähköposteja, joiden perusteella Cityn omistaja, sheikki Mansour bin Zayed al-Nahyan on pannut seuraan enemmän rahaa kuin hän sääntöjen mukaan saisi.

Uefan mukaan City vääristeli sponsoritulojaan, jotta se olisi täyttänyt reilun pelin säännöt.

City kohtaa Real Madridin

Mikäli Uefan langettama rangaistus jää voimaan, Cityä ei nähdä kahdella seuraavalla kaudella Mestarien liigassa tai Eurooppa-liigassa.

Meneillään olevassa Mestarien liigassa City on edennyt neljännesvälieriin, joissa se kohtaa espanjalaisen Real Madridin. City voitti alkulohkonsa ja kuuluu Mestarien liigan vahvoihin voittajaehdokkaisiin.

City on tällä hetkellä Valioliigassa kakkossijalla, joten se olisi pelillisesti etenemässä ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Seura on voittanut kahdella edellisellä kaudella Valioliigan mestaruuden.

City ei ole ensimmäinen suurseura, jolle Uefa on langettanut rangaistuksen taloudellisen reilun pelin sääntöjen rikkomisesta.

Italialaista AC Milania ei ole nähty tällä kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, koska Uefa sulki sen kilpailusta.

City on yltänyt Mestarien liigassa parhaimmillaan välieriin.